GOLEMO ULAGANJE

Najveća investicija na području JI Europe: Ukrajinski milijunaš ima plan za sisačko područje, uložit će 500 milijuna eura

Planira se gradnja više od 200 peradarnika, tvornice, valionice i klaonice na području Petrinje, Sunje, Martinske Vesi, Lekenika, Popovače i Velike Ludine

Tugomir Majdak, Jurij Kosiuk i Ivica Pirić

 Jutarnji List

Jurij Kosiuk, vlasnik ukrajinske kompanije MHP i čakovečke Perutnine Ptuj-PIPO, odlučan je u Sisačko-moslavačkoj županiji realizirati u posljednje vrijeme najveću investiciju na području Jugoistočne Europe. U razgovoru koji smo vodili u subotu u Ukrajini potvrdio je da će investicija u gradnju peradarskih fami, tvornice stočne hrane, valionicu pilića i klaonicu iznositi 500 milijuna eura te da će sve biti realizirano po ubrzanom procesu, izjavio je za Jutarnji list Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji već tri godine radi na tom projektu.

Dok je u tijeku ukrajinska protuofenziva, Majdak i Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, otišli su u Ukrajinu kako bi se definirali detalji ove iznimno važne investicije koja se priprema u Hrvatskoj.

"Ovo je jedan od stožernih projekta za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva na području Sisačko-moslavačke županije, ali i Hrvatske", naglašava Majdak. Prema njegovim riječima, nekoliko je važnih stvari definirano tijekom sastanka čiji je cilj bio ubrzanje procesa realizacije.

"Kosiuk se obvezao da će na ovom projektu biti zaposleno dvije tisuće domaćih radnika koji će imati plaću 25 posto veću od prosječne u ovom segmentu poljoprivredne proizvodnje. To je dodatno povećanje broja zaposlenih za 500 radnika u odnosu na prvotni plan. Nadalje, potvrdio je ulaganje od 300 milijuna eura u prvoj i 500 milijuna eura ukupno u ovaj projekt te korištenje najmodernijih tehnologija koje još nisu implementirane na području Europske unije u ovoj branši", naglašava Majdak.

Ono što je za Hrvatsku izuzetno važno, ističe Majdak, činjenica je da je vlasnik MHP-a čvrsto potvrdio kako će se na peradarskim farmama koristiti domaći kukuruz i uljana repica te da se neće uvoziti ukrajinske žitarice koje bi u tom slučaju preplavile hrvatsko tržište, što se sada događa u Poljskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. "To znači da će se za potrebe farmi u potpunosti oslanjati na domaću proizvodnju žitarica, što će biti dodatni benefit cijelog projekta za područje Sisačko-moslavačke županije", kaže državni tajnik.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da će cijela županija, ali i Hrvatska dvije godine od pokretanja projekta osjetiti dodatne financijske benefite od uplate komunalnih naknada, poreza i drugih davanja.

"Tijekom razgovora Kosiuku sam prenio i osobni poziv premijera Andreja Plenkovića da posjeti Hrvatsku, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. To će biti dodatni poticaj realizaciji projekta", kaže Majdak.

U Vladi su jasno prepoznali važnost tog projekta te će, kako saznajemo, premijer tijekom sutrašnjeg posjeta Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji upravo taj projekt istaknuti kao jedan od najvažnijih za gospodarski oporavak tog dijela zemlje.

Majdak napominje da je tijekom razgovora Kosiuk potvrdio ulaganje u još jednu granu proizvodnje u Hrvatskoj, a riječ je o proizvodnji polugotovih prehrambenih proizvoda za hotele.

U sklopu projekta planira se gradnja više od 200 peradarnika, tvornice stočne hrane, valionice pilića, prostora za preradu te klaonice na području Petrinje, Sunje, Martinske Vesi, Lekenika, Popovače i Velike Ludine. Kapacitet proizvodnje trebao bi u konačnici biti 25 milijuna komada peradi godišnje. U prvoj fazi sagradilo bi se minimalno 100 peradarnika na području Petrinje, Sunje i Martinske Vesi. Majdak kaže da je u tijeku ishođenje lokacijskih dozvola te očekuje da bi do kraja godine trebala biti ishođena sva potrebna dokumentacija kako bi sredinom sljedeće godine mogla početi gradnja objekata. Očekuje se da bi proizvodnja u prvoj fazi trebala početi sredinom 2025., a projekt bi u potpunosti mogao biti završen do 2027. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:40