ŽIVOTNA DRAMA

NAJTEŽI DANI ŽENE NAVIKLE NA ŽIVOT U SJENI SUPRUGA Vesna Bandić: ‘Nikad me nije zamarao problemima’

Isticala je da je Bandić zbog nje u Zagrebu, ali i da ne zna ništa o njegovim poslovima
 Boris Kovačev/CROPIX

Do trenutka kad su u kasno poslijepodne na vrata stana pokucali policajci u civilu, baš ništa nije ukazivalo na to da će se upravo ta nedjelja pretvoriti u najteži dan u životima Vesne i Milana Bandića.

Gradonačelnik je znao da je meta istrage, kažu da je očekivao policiju, ali kako je akcija Agram neočekivano počela ranije, baš u nedjelju, Bandićeve je uhvatila na krivoj nozi. Ponajviše Vesnu. Bandić ju je uvijek pokušavao zadržati, kako je znao reći, izvan politike i posla kojim se bavio.

Rijetki istupi

Vesna Bandić je bila žena u sjeni. Na prste se mogu pobrojati njeni medijski istupi, suprugov posao je cijenila, ali je zapravo uopće nije interesirao. Iako je u početku Bandića pratila na službena putovanja, u zadnjih se desetak godina uz njega u javnosti gotovo nije pojavljivala. Gotovo da i nema fotografije para u javnosti, osim ako nisu pozirali fotografima za potrebe kakvog intervjua.

O njihovu odnosu, osim uljuđenih, ispoliranih intervjua uoči Bandićeve predsjedničke kandidature 2009. godine, ne zna se puno. Razveli su se 1993., a ponovno oženili nekoliko godina kasnije. Iako se u dijelu medija spekuliralo da je razlog pragmatičan, odnosno stjecanje vlasništva nad jednim stanom, ni jedno od njih nikada nije službeno otkrilo pravu pozadinu razvoda.

- To je stvar naše intime, neka ljudi govore što žele - rekla je jednom u intervjuu Vesna Bandić, inače rođena Zagrepčanka, odrasla u Preradovićevoj ulici.

Iako je o Bandićevu braku bilo mnogo uličnih tračeva, činjenica je da su od upoznavanja, na jednom zagrebačkom plesnjaku, pa sve do tog nedjeljnog poslijepodneva ostali jedno uz drugo. Njihova veza brzo se je postala ozbiljna jer se nakon kratkog vremena od prvog susreta Milan doselio k budućoj supruzi.

- Preselio se k meni i živjeli smo s mojom bakom. Ja sam se već bila zaposlila, a on je studirao i radio. Nakon četiri godine, odlučili smo se vjenčati - rekla je Vesna jednom prilikom.

U rijetkim javnim istupima uvijek je naglašavala kako je Milan Bandić idealan suprug koji kuha, kupuje odjeću sebi i njoj te odlazi na tržnicu, a nikada se s tržnice nije vratio da supruzi nije donio buket crvenih ruža. Dok je Bandić radio, Vesna se brinula o njihovu zajedničkom domu. Odgovaralo joj je biti negdje u pozadini.

Neiscrpna energija

- Žena drži sve kutove u kući. Ja sam uvijek bila tu, uz njega. A on je bio slobodan da radi u svom nenadmašnom tempu - izjavila je Vesna 2009. i prepričala kako se najviše zabrinula za njega kada je prije nekoliko godina doživio moždani udar.

- Mislila sam da je samo jako umoran i da se mora naspavati. Tek kad su konstatirali da je riječ o moždanom udaru, veoma sam se prestrašila. Ali živjela sam u nadi da će sve biti dobro. I, hvala Bogu, tako je i bilo - ispričala je Vesna o njihovim najtežim trenucima.

Najtežim sve do prošle nedjelje. Vesna je Bandića uvijek opisivala kao brižnog supruga i oca te je naglašavala da su rijetki trenuci kada su posve sami. Nije bila upućena u njegov posao jer, kako je isticala, Bandić je nikada nije htio zamarati svojim problemima. Ako je točno, sada se ispostavilo da je tako možda bilo i najbolje.

- Meni je lijepo s mojim suprugom. Navikla sam da sve može, sve stigne i da je na stotinu mjesta, ali to je on. I ne pokušavam slijediti njegov tempo. Naprosto živim s njim i divim se toj neiscrpnoj energiji i tome kako je dobro organiziran. Do te mjere da i mene upiše u svoj dnevni raspored. Kad nekamo idemo, ima zapisano da je sa mnom do toliko i toliko sati - rekla je Vesna.

Zadnji dokaz

Vesna i Milan Bandić upoznali su se dok je Bandić bio brucoš na Fakultetu političkih znanosti, a ona je taman bila završila Školu primijenjene umjetnosti. Po zanimanju je dizajnerica, no nikada nije radila u struci jer se nedugo nakon mature zaposlila u projektnom birou TPK.

Upravo je ona, smatra se, razlog zašto je Milan Bandić uopće ostao u Zagrebu i nije se nakon studija vratio u rodnu Hercegovinu.

- U početku je Milanova mama imala sitne zamjerke što joj sin ostaje u Zagrebu. Mislila je da joj je sin idealna osoba za status prvog čovjeka u Grudama. Nekoliko mjeseci poslije oženili smo se u Hercegovini, ali smo odlučili živjeti u Zagrebu - izjavila je Vesna Bandić u jednom intervjuu.

Uvijek je isticala da je njezin suprug vrlo pažljiv i da nikada nije prošao rođendan ili godišnjica braka da je Bandić nije obradovao nekim poklonom.

Kao posljednji izraz pažnje, Milan Bandić je i u nedjelju otišao na Dolac i kupio Vesni kolače i bijele ruže. Fotografija je na njegovu Facebook profilu objavljena u ponedjeljak ujutro, u trenutku kad je Bandić već bio u svom uredu u Poglavarstvu, smrknut i u pratnji istražitelja USKOK-a kopao po dokumentaciji.

Kad će se ponovno vidjeti, još se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:03