SKAKUTAVA POŠAST

Najezda skakavaca u Dalmatinskoj zagori, mještani očajni: ‘Ima ih na milijune, sve su pojeli!‘

Riječ je o marokanskom skakavcu, koji je već duži niz godina prisutan i u Hrvatskoj

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Selo Štikovo podno planine Svilaje, u okolici Drniša, posljednjih se dana suočava s najezdom skakavaca, piše HRT. Cijeli rojevi opsjedaju polja, okućnice i putove te uništavaju mlade sadnice povrća. Mještani su očajni, a stručnjaci kažu - riječ je o prirodnoj pojavi i skakavcu koji se udomaćio u Hrvatskoj. Svakih nekoliko godina razvijaju iznimno velike populacije i stvaraju rojeve.

U Štikovu ih je vjerojatno na milijune! Vraćaju se u ovo doba već četvrtu godinu.

- Ove godine posebno! I lani ih je bilo, a ove godine još više! Svake godine sve više i više, kaže Đuro Nenadić iz Štikova.

Milo im je sve što je mlado i zeleno.

- Samo se bojim toga, da mi uđu u vrt. Ako uđu u vrt, gotovo je, kaže Marta Knežević.

- Pojeli su mi sav cvijet! Krumpir mi je bio dva dana u cvatu - trećeg dana ni cvata ni ničega! Sad će krenuti u napad na krastavce, kaže Vida Knežević.

Iako im je podrijetlo afričko, ovi se skakavci ne smatraju invazivnom vrstom - kaže struka.

- Riječ je o marokanskom skakavcu, koji je već duži niz godina prisutan i u Hrvatskoj. Tek u pojedinim godinama, kada dođe do njihova pretjeranog namnožavanja, kada se razviju u vrlo velikim rojevima - tada ih opažamo, pojašnjava Aleksandar Mešić, predstojnik Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Domaćim kukcožderima afrički doseljenici - nisu po volji. Nekima su ipak slastan zalogaj. A bit će im na jelovniku - sve češće.

- U narednim godinama možemo očekivati još više takvih situacija, pogotovo uzmemo li u obzir sve toplije zime uslijed klimatskih promjena, poručuje Mešić.

Grad Drniš već je zbog lanjske najezde kontaktirao s tvrtkom s kojom ima ugovor za tretiranje nametnika.

- I oni su nam rekli da bude najčešće privremena najezda uslijed velikih kiša, što smo sad imali. Oni imaju svoje neke rute i ako se zadrže kratko tu, zapravo nemamo što napraviti, kaže Šime Cigić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša grada Drniša.

A ako se ipak dulje zadrže, uvjeravaju u Drnišu, pokušat će se riješiti skakutave pošasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 16:12