ŠEF OPĆINSKOG SUDA

NAJAPSURDNIJI SLUČAJ PRAVOSUĐA 'Opomenuli su me jer sam ukazao na nerad sudaca’

Željko Rogić: Sutkinja kojoj predmeti stoje optužila me da utječem na neovisnost, a samo sam tražio da preda redoslijed predmeta
 Luka Gerlanc/CROPIX

Željka Rogića, predsjednika Općinskog suda u Zadru, Sudačko vijeće Županijskog suda u Zadru opomenulo je jer tvrde da je svojim javnim nastupima u medijima te poticanjem sudaca da brže rješavaju predmete narušio ugled sudačkog poziva.

Također, jedna ga je sutkinja optužila da utječe na njenu neovisnost samo zato što je od nje tražio listu redoslijeda rješavanja predmeta. Rogić u intervjuu Jutarnjem tvrdi da mu smještaju oni koje je smijenio kad je došao na poziciju predsjednika suda.

Kako komentirate odluku Vijeća?

- Da bismo narušili ugled, moramo imati ugled, a mi ga nemamo. Imat ćemo ugled kad smanjimo broj neriješenih predmeta. U zadnje dvije godine smo na tom putu. Napredujemo brže nego što smo predviđali. Ova odluka nema veze s mojim načinom rada, nego od početka postoji grupa koja je u sudu zaposlena preko veze i koja je interesno povezana. Oni su razriješeni sa svojih pozicija kad sam ja došao na mjesto predsjednika suda. Dao sam prednost onima koji rade i zato imamo dobar rezultat. Oni nam to nikad neće oprostiti i stalno čine sve kako bi ili onemogućili ili umanjili uspjeh.

Kako tumačite obrazloženje da ste ugrozili neovisnost sutkinje Sonje Miljak?

- To bih i ja želio znati. Kakve veze to ima s neovisnošću, ne znam. Nekoliko puta stranke su pisale predstavke u kojima su se žalile da njeni predmeti stoje. Moja je dužnost da od nje zatražim očitovanje. Ona bi odgovorila da taj predmet nije na redu. Kada sam vidio da nijedan predmet nije na redu, onda sam od nje tražio da izradi listu redoslijeda. I tu je nastao problem jer ona rješava predmete kako je nju volja.

Kakva se time poruka šalje? Da su suci nedodirljive ‘svete kraveI čiji se rad ne smije komentirati niti ih vi kao predsjednik možete poticati na bolji rad?

- Oni smatraju da im nitko ništa ne može. A da im nitko ništa ne može pokazuje dosadašnje stanje u pravosuđu. Svi koji se ustručavaju kolegi reći da ne radi, takvi nisu za vođenje suda. Ne samo da ja znam tko radi, a tko ne radi na našem sudu, već to znaju stranke. Ja sam samo izrekao istinu. Kod suca koji radi, pravda se čeka mjesecima, kod suca koji ne radi, čeka se godinama. I nismo svi isti.

Mislite li da je odluka apsurdna budući da se stalno govori da sudovi moraju biti ažurni, a zbog toga nas opominju i iz EK?

- To je više nego apsurdno. Čudi me da nas mora EK upozoravati na to. Dok sami ne priznamo da ne valjamo, nema nam pomaka. Ali bilo je i gore. Sadašnje stanje ipak nije toliko loše. Bez obzira hoću li ja i u idućem mandatu voditi ovaj sud, on će biti ažuran. Ova odluka je upravo usmjerena na to da se onemogući moja eventualna ponovna kandidatura. Ali ja nisam ni siguran hoću li se ponovno kandidirati. Jer s njima u zgradi uopće nije užitak raditi. Kada bih i išao u to, napravio bih to samo da dovršim posao. Da ne dopustim nekom traljavom da sve to uništi. Nekome tko će opet biti postavljen preko veze. Ali i taj najgori koji bi došao više ne može vratiti sud na onako loše grane na kojima je bio na početku mandata. Zato što smo mi sa 22.000 neriješenih predmeta došli na 11.000. Dakle, prepolovljen je broj neriješenih predmeta u samo pola mandata.

Ivan Turudić, s druge strane, javno je napao aktualnu vlast, ali na njegov intervju u Večernjem listu nitko nije reagirao. Radi li se tu o dvostrukim kriterijima?

- Naravno. Tko god pokuša nešto napraviti, ovako prođe. Njima je cilj napasti nekoga tko je uspješan jer svojim uspjehom pokazuje da su oni neuspješni. Ne prođe dan da mi nešto ne podmetnu. A Županijski sud u Zadru većinom je sastavljen od onih koji su došli preko veze. Ali nisu svi takvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:57