SUKOB INTERESA

Načelnik vodio 10 udruga i isplatio im 400.000 kn

 Bruno Konjević/CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv načelnika Općine Pokupsko Božidara Škrinjarića zbog niza sumnjivih okolnosti. Uz to što obnaša javnu dužnost na čelu Općine, on je i ravnatelj knjižnice te predsjednik i dopredsjednik čak 10 udruga kojima potom sam isplaćuje općinski novac.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih vijeća ustanova ili iznimno u dvije ustanove ako su one od posebnog državnog interesa. Budući da knjižnica Pokupsko nije proglašena posebnim državnim interesom, Povjerenstvo smatra da je pokretanje postupka opravdano.

Nadalje, isti zakon kaže da dužnosnici smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela najviše dviju neprofitnih udruga i zaklada, bez prava na naknadu. Škrinjarić je predsjednik čak devet udruga i dopredsjednik jedne. Svim tim udrugama na čijem je čelu isplatio je u 2012. 400.000 kuna, a niti jedna nije dostavila izvještaj o utrošenim sredstvima.

Božidar Škrinjarić potvrdio nam je da je svjestan optužbi te da će, ako Povjerenstvo tako odluči, izaći iz svih udruga i prestati biti v.d. ravnatelja knjižnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:18