SISAČKA SKUPŠTINA

SKANDALOZNO RASTROŠNI Sami sebi povećali naknade za 350 posto: 'Narod nas je izabrao, znate li vi koliko mi radimo?'

Od sada će primati paušal svakog mjeseca, a ne kao do sada po održanoj sjednici
 CROPIX

Uz žestoko protivljenje župana Ive Žinića, županijski vijećnici Skupštine Sisačko-moslavačke županije, jedne od najsiromašnijih hrvatskih regija, njih 23 od 43, izglasovali su u ponedjeljak povećanje vijećničkih naknada sami sebi. I to ne za malo, nego za više od 350 posto!

Od sada će županijski vijećnici primati paušal svakog mjeseca, a ne kao do sada po održanoj sjednici. Do sada su primali 500 kuna neto za svaku održanu sjednicu, a sada će primati 600 kuna svakog mjeseca. Kako su godišnje u pravilu održavane četiri sjednice paušal je vijećnicima do sada donosio oko 2.000 kuna godišnje, a sada će samo po toj osnovi dobivati godišnje 7.200 kuna, odnosno tri i pol puta više. Povećanje opravdavaju time što maju puno obveza, stalni angažman, izabrani su od naroda i imaju pravo na naknadu.

Promijenjena je i odluka o naknadama predsjedniku i potpredsjednicima Skupštine. Od sada naknada predsjedniku Županijske skupštine iznosi 4.000 kuna, a potpredsjednicima 2.500 kuna mjesečno. To je po tisuću kuna manje svakom čelniku Skupštine jer je do sada naknada predsjednika iznosila 5.000, a potpredsjednika 3.500 kuna. No, predsjednik i potpredsjednik Skupštine neće biti zakinuti, s obzirom na njihova članstva u nadzornim odborima, upravnim vijećima i radnim tijelima skupštine za što se također primaju naknade.

Župan Ivo Žinić, koji nema većinu u Skupštini, naglasio je da nije moralno u ovim teškim vremenima, kada je trećina građana Sisačko-moslavačke županije siromašno, kada je više od 20.000 nezaposlenih, a stotine mladih odlaze trbuhom za kruhom, povećavati naknade vijećnicima.

- Imaju većinu u Skupštini, mogu predložiti i izglasovati što hoće, no odgovorno tvrdim, neće izglasano dobiti na ruke, ja ću zaustaviti isplate. Žinić je dodao kako su vijećnici imali još veće apetite pa su predlagali i 1.500 kuna paušala svakog mjeseca, ali su na kraju od toga odustali i zasutavili se na povećanju od 3,5 puta.

Župan Žinić i njegov zamjenik Marin Piletić otkrili su u ponedjeljak javnosti dobro čuvanu tajnu, uhodanu praksu dužnosnika Županijske skupštine dugi niz godina.

- U prošlom mandatu, mandatu prije njega, ali i sadašnjem, predsjednici Županijske skupštine i njihovi zamjenici primali su dvostruku naknadu. Uzimali su svakog mjeseca: predsjednik 5.000 kuna neto, a potpredsjednici 3.500 kuna neto, ali uz to i naknade za prisustvovanje sjednicama Županijske skupštine, po 500 kuna za svaku sjednicu. To je ne samo nemoralno, to je nezakonito i zatražit ćemo da svi oni vrate županiji nezakonito isplaćeni novac, ali i troškove poreza i doprinosa koji su plaćani za njihove naknade jer oni primaju neto iznose, rekao je Marin Piletić.

Zahtjev za promjenu Odluke o naknadi vijećnicima Županijske skupštine, predsjedniku i potpredsjednicima i radnim tijelima Županijske skupštine potpisali su Emil Franjević, Đuro Belovarić, Milovan Bojčetić, Ivan Nekvapil, Dario Zorbas, Šaban Kadrić, Sabina Ferderbar, Željko Soldo, Milivoj Tičarić, Vlado Đaković, Mijo Lovreković, Jozo Bilobrk, Mario Moštak, Zdenko Vahovec, Zdenko Koren i Željko Kardaš, članovi SDP-a, HNS-a, HSP-a, SDA, HSU, laburista… Sedmorica od njih su bivši skupo plaćeni savjetnici županice Marine Lovrić Merzel, a zanimljivo je da su neki od njih bili jedno kratko vrijeme uz župana, a sada su se opet priklonili većini.

Za odluku je glasovalo njih 23, iz redova SDP-a, HSP-a, HNS-a, Reformista, Laburista, DSU i SDA. Protiv je bilo 13 vijećnika, a jedan je bio suzdržan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:00