KOGA ĆE PODRŽATI?

MOST VEĆ ODLUČIO? Počeli 7-satni sastanak, sve se glasnije govori da ostaju u Saboru te da je njihova opcija manjinska Vlada

Na sastanak u Zagrebu došle su i dvije 'Prgometove' zastupnice, jedna od njih je vidno revoltirana

Ovaj bi se vikend mogao pokazati presudnim za hrvatsku političku budućnost, s obzirom da se očekuje novi sastanak famoznog Nacionalnog vijeća i Mostovih saborskih zastupnika, koje bi trebalo donijeti konačnu odluku o formiranju buduće Vlade.

Kako donosi subotnje izdanje Slobodne Dalmacije , među ljudima u Mostu sve se glasnije govori da je potpuno realan scenarij prema kojemu bi oni ostali u Hrvatskom saboru iz kojega bi dali podršku manjinskoj vladi.

Iz svoje bi pozicije zastupnici Mosta, premda u Vladi ne bi sudjelovali, uvjetovali njezin opstanak svojim rukama, bez kojih nijedna velika koalicija ne može imati većinu.

Na taj bi način kontrolirali provodi li Vlada reforme, a ako bi pokušala izigrati reformski paket, Most bi u svakom trenu mogao povući podršku, zatražiti glasovanje o povjerenju i izazvati nove parlamentarne izbore. U takvom scenariju za novi izlazak na birališta ne bi bio kriv Most, nego stranka koja bude dala premijera.

Pitanje je jedino kojoj će se od dviju velikih opcija prikloniti, odnosno ostaje li na premijerskoj poziciji Zoran Milanović ili će u Banske dvore kao predsjednik Vlade doći Tomislav Karamarko. To je, ako je doista scenarij manjinske Vlade prevagnuo, zasigurno glavna tema razgovora Nacionalnog vijeća Mosta i njegovih saborskih zastupnika.

FOTOGALERIJA: Sastanak Nacionalnog vijeća Mosta i Mostovih saborskih zastupnika

Spomenuti je sastanak započeo u subotu iza podneva u Mostovoj središnjici u Zagrebu, trebao bi potrajati više sati, a izjave za javnost ne treba očekivati prije 18 sati.

Iako sudionici sastanka uoči njegova početka nisu željeli davati izjave, a mogao se čuti tek pokoj kratki komentar o tome kako će se danas "razgovarati" te da se "i dalje radi", Irena Petrijevčanin Vuksanović je, vidno revoltirana, upitala koliko je normalno da neke stvari koje se tiču ključnih pitanja, doznaje iz novina. "Ja nisam ni protiv reformi niti sam disident iz Mosta, ja sam samo za to da se uspostave jasna pravila i demokratični postupci. Od prvog trenutka uporno inzistiram da se na stol stave ključna pitanja; s druge strane dobivam odgovor da nije 'tajming' za te stvari, a onda te iste stvari saznajem iz medija, pa se pitam je li to normalno", dodala je.

Irena Petrijevčanin Vuksanović članica je stranke Hrid kojoj je na čelu iz Mosta nedavno isključen Drago Prgomet, a na parlamatarnim je izborima u Sabor ušla na njegovoj listi u okviru Mosta nezavisnih lista.

Na pitanje hoće li danas Nacionalno vijeće glasovati o tome kojoj će se koaliciji Most prikloniti, Miro Bulj je rekao da "Most odlučuje o sudbini Hrvatske, a HDZ i SDP neka odlučuju o sebi".

Most je tijekom protekla dva tjedna i lijevoj SDP-ovoj i desnoj HDZ-ovoj koaliciji predstavio svoje prijedloge reformi na području pravosuđa, financija, lokalne uprave i samouprave, izbornog sustava, energetike i drugima.

Do ponedjeljka, 30. studenoga, očekuju da im iz te dvije koalicije stignu pismena očitovanja o njihovim reformskim prijedlozima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:31