‘MORE JE DRUGAČIJE‘

Mnoštvo meduza pojavilo se na sjevernom Jadranu, znanstvenica s Ruđera: ‘Evo što se događa‘

Meduze ne bi trebale biti pretjerano opasne, ali ipak je potrebno biti oprezan u njihovoj blizini
 Dusko Marusic/Cropix

Meduze su ove godine preplavile sjeverni Jadran, piše N1 Televizija. Dr. sc. Tjaša Kogovšek, znanstvena suradnica u Centru za istraživanje mora Rovinj (CIM) Instituta Ruđer Bošković, rekla je da je CIM u samo nekoliko dana dobio stotine videa "želatinoznih organizama" te pozvala građane da Centru i dalje šalju fotografije i snimke meduza jer one pomažu znanstvenicima.

- To je dobar način da se vidi distribucija vrsta, koliko ih je i gdje se najčešće pojavljuju - rekla je Kogovšek za N1.

Najviše informacija su dobili o kompas meduzi, a Kogovšek smatra da je to zbog činjenice da ova vrsta može i opeći. Mnogo je informacija u Centar pristiglo i o rebrašu, morskom orahu.

- Kompas meduza može opeći i njen dodir može boljeti, osobito one s osjetljivom kožom i djecu, ali za otprilike 24 sata sve bi trebalo proći - rekla je Kogovšek.

- More je drugačije ove godine. Meduza se može adaptirati na te utjecaje lakše nego npr. plave ribe - dodala je Kogovšek te ustvrdila da je moguće da je do povećanja došlo zbog temperature, ali i da možda riječ o nekom drugom faktoru.

Na pitanje hoće li ovako biti cijelo ljeto, ona kaže kako su meduze prisutne tijekom cijele godine, a najviše ih je zimi.

- Sad je sezona kompas meduza, od veljače do srpnja. Onda slijede druge vrste, svaka vrsta ima svoju sezonu kad se javlja - rekla je Kogovšek.

Meduze ne bi trebale biti pretjerano opasne, ali ipak je potrebno biti oprezan u njihovoj blizini.

- Nema velike opasnosti, ali pozivam da ih ne diraju. To su žarnjaci, svi žarnjaci imaju otrove, ne znamo kako će to djelovati na kupače - zaključila je Kogovšek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2023 20:24