NE PRIBLIŽAVAJTE IM SE

Istra je puna opasnih kompas meduza: Objavljena karta rasprostranjenosti, evo gdje ih ima najviše

U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom

Meduze u Istri/Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Uz obalu zapadne Istre posljednjih tjedana viđene su meduze, a Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju objavio je kartu rasprostranjenosti meduza na temelju dojava građana.

Centar je upozorio kako je važno imati na umu da više vrsta može biti prisutno na više lokacija, ali nisu prijavljene te stoga građane potiču da im pomognu poboljšati karte distribucije tako da nastave slati svoja zapažanja na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem društvenih mreža @CIMrovinj (datum, slika i lokacija).

Iz Centra napominju kako su zaprimili 21 prijavu u tjednu od 1. do 8. srpnja, a od toga je u 16 slučajeva bila riječ o kompas meduzi (Chrysaora hysoscella). U četiri navrata radilo se o morskom orahu (Mnemiopsis leidyi), a samo jedno opažanje pripisano je uhatom klobuku (Aurelia sp.).

‘Dva promatrača poslala su nam informacije s iste lokacije (kompas meduza) i samo dva promatrača izvještavaju o više od dvije vrste na istoj lokaciji‘, objavio je Centar za istraživanje mora na društvenim mrežama.

Podsjećaju da meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljive zbog raspadanja (starenje). Međutim, i takve meduze mogu opeći ako se uznemiravaju pa treba izbjegavati svaki kontakt s njima.

‘U slučaju uboda isperite područje morskom vodom i pažljivo uklonite preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će pogoršati ubod‘, objasnili su za Dnevnik.hr

Centar ističe kako više vrsta može biti prisutno na više lokacija, ali nisu prijavljene, stoga mole građane da im nastave slati svoja zapažanja na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem društvenih mreža @CIMrovinj.

Savjete o tome što nikako ne smijete činiti kada vas ožare meduze, ali i koje su od njih najopasnije, pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:32