BRIGA JU ZA ZABRANE

Mještani Vele Luke frapirani, pogledajte što je žena napravila od kućice uz more: ‘To morate doći i vidjeti!‘

Nakon što je u potpunosti ignorirala institucije pravne države, gospođa je za svoju ilegalnu građevinu zatražila građevinsku dozvolu

Stepenice do mora

 Morski.hr/

U redakciju portala Morski.hr dnevno stižu deseci primjera potpunog nereda na Jadranu, a najnoviji slučaj o koje pišu je iz Vele Luke.

- U Veloj Luci, u uvali Prapatnu, općina Vela Luka, na pomorskom dobru izgrađeno je 50 stepenica do mora. To morate doći i vidjeti! Prijavila sam na sve institucije, ali nažalost bez očitovanja istih. Žena nema ni papire niti građevinske dozvole, a nagradila je kuću i stepenice do mora - kaže za Morski.hr čitateljica koja se žali da je na tom mjestu nekad bila mala kućica.

- Vlasnika nema, uopće tu nije upisana, nego je njen pokojni otac tu imao malu kućicu. Poslije njegove smrti ona je bez ikakvih papira nagradila kuću, devastirala moju i pozvana je građevinska inspekcija. Dva puta je izdano rješenje o rušenju. Napisala sam dopis i Ministarstvu mora u Dubrovnik. Oni su poslali Lučku kapetaniju i nikome ništa, kaže čitateljica koja je navela i ime gospođe.

image

Stepenice do mora

Morski.hr/

I doista, u dokumentu s njenim imenom i prezimenom Državni inspektorat je 28. listopada 2022. godine utvrdio da se radi o izvođenju građevinskih radova bez odobrenja za gradnju. Nakon provedbe inspekcijskog nadzora, utvrdili su da vlasnica nije postupila po rješenju o uklanjanju pa je donijeto rješenje o novčanoj kazni.

image

Rješenje Državnog inspektorata

Morski.hr/

Nakon što je u potpunosti ignorirala institucije pravne države, gospođa je za svoju ilegalnu građevinu zatražila građevinsku dozvolu na čestici koja, prema katastru, ima 138 vlasnika. No Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju iz Vele Luke glatko ju je odbio u ožujku ove godine.

image

Odbačeno rješenje

Morski.hr/

Država itekako ima mogućnost u ovakvim slučajevima dovesti bagere, sve poravnati i očistiti, vratiti u prvobitno stanje, koliko je to moguće te račun ispostaviti osobi koja je građevinu i podigla.

Prema novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, barem onaj dio koji se nalazi na pomorskom dobru vlasnica će morati ukloniti. Ako to ne učini, uklonit će država, a račun će gospođi ispostaviti u cijelosti, piše Morski.hr.

image

Stepenice do mora

Morski.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:13