VRAĆA SE ZEMLJI

Miroslav Škoro ima novo zanimanje koje će unijeti u CV: ‘Nema zafrkancije, to je ozbiljan stroj‘

‘Izgradili smo društvo u kojem se ne cijene rad i znanje, pa ispada raritet ako netko ide polagati za upravljanje bagerom‘, kaže Škoro

Miroslav Škoro

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Miroslav Škoro uskoro će postati rukovatelj bagerom. Osnivač i bivši predsjednik Domovinskog pokreta, a danas saborski zastupnik u klubu ‘‘Za pravednu Hrvatsku‘‘ nedavno je u Zavodu za istraživanje i razvoj sigurnosti (ZIRS) u Zagrebu odslušao trodnevnu teoretsku nastavu za novo zanimanje koje će unijeti u svoj CV nakon što odradi i praksu. Podsjetimo, dozvolu za upravljanje bagerom imao je i pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Ne znam što je to toliko zanimljivo, ali dobro, ako moj primjer nekome bude poticaj za stjecanje novih znanja, neka se piše. Nema tu previše filozofije. Kupili smo imanje u Donjoj Drenovi kod Sv. Ivana Zeline, gdje planiramo nešto raditi, dosta je posla, a sat rada bagerista sa strojem košta više od 400 kuna", kaže Škoro, koji je uzeo kalkulator i napravio računicu.

"To se zove odgovorno upravljanje financijama. Kupnjom polovnog bagera i plaćanjem tečaja od 900 kuna te samostalnim odrađivanjem poslova s bagerom, a onda kada sve završim, prodajom bagera, bit ću u plusu. Usput, mogu reći da me to i čini zadovoljnim, jer ću osobno napraviti nešto što će mi ostati", rekao je Škoro, kojemu je bilo zanimljivo i na predavanjima.

"Podsjetio sam se što znači Pascalov zakon, kako funkcionira hidraulika... Inače, nije baš jednostavno upravljati bagerom. Vozi se kao svaki traktor, ali imaš dva joysticka kojima reguliraš rad prednje korpe i dva za rad zadnje korpe. Ne možeš se s time zafrkavati. To je ozbiljan stroj", rekao je Škoro koji je na svom bageru već odradio i oko 70 sati prakse, pa će uskoro pred komisiju.

"Treba stalno učiti. Izgradili smo društvo u kojem se ne cijene rad i znanje, pa ispada raritet ako netko ide polagati za upravljanje bagerom. Na ZIRS-u je bezbroj zanimanja koja se mogu naučiti, samo treba htjeti raditi. Naši ljudi rade sve kad odu vani, a ovdje baš i neće. Ja se, pak, vraćam zemlji, ekonomiji, proizvodnji vina i pjesmi", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:19