UŠAO U NOVI KLUB

Škoro htio referendum o uvođenju eura, a sada snažno podupire ulazak RH u eurozonu, pitali smo ga što se događa

S obzirom na to da sada snažno podupire uvođenje eura, upitali smo Škoru što se u međuvremenu promijenilo

Miroslav Škoro

 Damjan Tadic/Cropix

"Snažno podupiranje ulaska Republike Hrvatske u eurozonu i područje Schengena" deveta je od ukupno 12 točaka programa za koji će se u Hrvatskom saboru zalagati novoformirani Klub zastupnika "Za pravednu Hrvatsku", koji je bivši predsjednik i osnivač Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osnovao sa zastupnicom Ružicom Vukovac i zastupnikom Milanom Vrkljanom, također bivšim članovima DP-a, a danas, kao i Škoro, nezavisnim zastupnicima. Program se uglavnom sastoji od smjernica politike kakvu su Škoro i njegovi kolege zastupali i dok su bili u DP-u, ali s razlikom upravo u toj devetoj točki, koju smo citirali na početku ovog teksta. Škoro je, naime, i nakon izlaska iz DP-a kao zastupnik u Klubu Suverenista bio jedan od glasnih zagovornika zaštite hrvatske kune i zaustavljanja hrvatskog procesa na putu prema uvođenju eura, a sada je kod njega i njegovih kolega očito došlo do zaokreta.

- Postoje u Hrvatskoj daleko važniji problemi od uvođenja eura, ali nova Vlada se odmah počela baviti baš tom temom, premda istovremeno buja koronavirus, a gospodarstvo se suočava s krizom.

Ovo je izdvojeno kao prioritetna tema, iako bitno neće djelovati na hrvatsko gospodarstvo, svi smo svjedočili što se dogodilo kad se prelazilo s jugodinara na hrvatske dinare, pa s njih na hrvatske kune. Poučeni rješenjima u svijetu, smatramo da bi prije odluke trebalo ipak pitati građane. Za to ćemo se zalagati - govorio je Škoro u srpnju 2020., tada još kao predsjednik DP-a koji, istina, a to treba priznati, nisu bili a priori ni za niti protiv eura, već su tražili da se o tome očituje narod.

- Budući da Hrvatska nije iskoristila mogućnost da domaća valuta bude okosnica razvoja i instrument stabilizacije nacionalnoga gospodarstva te da dosad nije koristila sve poluge monetarne politike, smatramo da je potrebno provesti referendum građana o uvođenju eura kako bi se detaljno sagledali svi pozitivni i negativni aspekti uvođenja eura. Ne neke snažnije ekonomije u Europskoj uniji nisu uvele euro, već idu polako - poručili su iz DP-a, također 2020. S obzirom na takvu politiku, Škoro je bio jedan od onih koji su podržali inicijativu Suverenista za raspisivanje referenduma u euru, a zbog te je teme napao i svog nasljednika na čelu DP-a Ivana Penavu kojeg je nazvao "marionetom uvozničkog lobija".

"Kada sam rekao da će biti marioneta, nema tko me nije napao, a evo, sad se vidi da je marioneta uvozničkog lobija kojemu nisu na srcu hrvatski građani, nego njihovi trgovački interesi. Ovakav stav nije sukladan izvorišnoj ideji stvaranja DP-a. Više od 465 tisuća glasača na predsjedničkim izborima složilo se s mojom tezom da narodu treba vratiti Hrvatsku i omogućiti mu sudjelovanje putem referenduma u donošenju svih strateških odluka za ovu zemlju. Na toj platformi je nastao Domovinski pokret Miroslava Škore i siguran sam da se s ovakvim stavom novog predsjednika ne slaže većina članstva. Ova referendumska inicijativa nije protiv uvođenja eura, nego za pravo građana da o tom uvođenju odlučuju i ja pozivam sve da se uključe i potpišu", poručio je Škoro u listopadu prošle godine. S obzirom na to da sada snažno podupire uvođenje eura, upitali smo Škoru što se u međuvremenu promijenilo.

"Nije došlo ni do kakve promjene. Euro ćemo uvesti, to je i ugovorna obveza, moje je mišljenje bilo i ostalo isto. Nije problem uvođenje eura, nego trenutka. Hrvatsko gospodarstvo i naši građani nisu u ovom trenutku spremni za ono što će uvođenje donijeti. Referendum nije bio protiv uvođenja eura, nego za pravo građana da odluče žele li to i kada napraviti. S obzirom na to da me se i sada, ovim putem, želi diskreditirati i prikazati nevjerodostojnim, dodao bih još i da je u politici, kao i u poslu, a rekao bih i u životu, jako važan tajming ili, po naški, odrediti pravi trenutak kada nešto napraviti", odgovorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:44