ŠTO JE NAPISALA U PISMU HHO-u

Mirjana Sanader traži zaštitu: Prisluškuju me u vlastitoj kući kad otvorim prozor

U pismu HHO-u supruga bivšeg premijera se požalila da se njoj i njenoj obitelji krše ljudska i ustavna prava. Sanaderova supruga žali se prvenstveno na medije, ali i na policiju i sud
 CROPIX

ZAGREB - Pod kontrolom smo medija 24 sata dnevno. Ne možemo ući niti izaći iz svoje kuće a da se to ne objavi u medijima. Zbog toga se osjećamo kao u svojevrsnom kućnom pritvoru. Kontrolira se čak i u kojoj smo prostoriji upalili svjetlo”, napisala je, među ostalim, Mirjana Sanader, supruga bivšeg premijera , u pismu koje je uputila Hrvatskom helsinškom odboru, saborskom Odboru za ljudska prava i Amnesty Internationalu.

Mirjana Sanader u pismu se požalila da se njoj i njenoj obitelji krše ljudska i ustavna prava, i to ne samo od strane medija, nego i policije i suda. Požalila se i da je prekršena zakonska odredba na temelju koje bi postupak protiv njezina supruga Ive Sanadera morao biti tajan .

U pismu je navela i kako ih se prisluškuje te da im je kuća pod policijskim nadzorom. No, Sanaderova supruga je istaknula da je ipak posebno ogorčena postupcima medija.

Posebni mikrofoni

“Mediji koriste posebne mikrofone i kamere, pa se u medijima objavljuju čak i naši privatni razgovori. To se dogodilo jednom kad sam nepromišljeno otvorila prozor stana. Koliko je sve daleko otišlo govori i to što su novinari odlazili na fakultet i tražili ocjene kćerke Brune i koja predavanja pohađa. A dolazili su čak i na moje radno mjesto pokušavajući ući na predavanja”, stoji u pismu Sanaderove supruge.

Na četiri stranice pisma Mirjana Sanader je istaknula da su ona i kći potpuno bespotrebno izložene dugotrajnim sudskim i policijskim radnjama.

“Organi progona su u razdoblju od 1. do 29. prosinca 2010. godine u našem stanu četiri puta vršili službene radnje, a jednom je trajalo do dva sata ujutro. Izloženi smo namjernom šikaniranju, a jedno vrijeme su nas stalno pretresali i kad bi ulazili i kad bi izlazili iz stana. Radi se o svjesnom kršenju naših ustavnih prava jer mi nismo okrivljene”, napisala je Mirjana Sanader te navela i incident koji se dogodilo 14. prosinca, kad joj službenice Zagrebačke banke na Novoj Vesi nisu dale da podigne svoju plaću. Mirjani Sanader, naime, Zagrebačka banka nije željela isplatiti posljednje dvije plaće zbog sudske blokade računa.

HHO provjerava navode

Supruga bivšeg premijera u pismu je opisala i sve što se događalo dan uoči Badnjaka, 23. prosinca, kada su njoj i kćeri oduzete putovnice.

“Te večeri pozvala sam odvjetnika i razgovarala s njim, ali su prisutni policajci sve ono što su mi odvjetnici govorili nekome prenosili mobitelom. Demanti glasnogovornika policije nije bio istinit jer je naveo da kuća nije bila zapečaćena i da nam putovnice nisu bile oduzete. Posjedujem brojeve značaka osoba koje su to provele, a i to je vjerojatno jedan od razloga za takve postupke prema nama”, navela je Mirjana Sanader na kraju pisma u kojem je zatražila zaštitu svojih prava .

Predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak, rekao je da je već naložio uredu HHO-a da se provjere svi navodi koje je Sanaderova supruga iznijela u pismu, a sazvana je i izvanredna Skupština HHO-a koja će razmotriti optužbe Mirjane Sanader.

- Dio navoda iz pisma već smo uspjeli provjeriti i pokazali su se točnima. Sukladno tome poduzeli smo i određene mjere, a javnost će o svim našim koracima detaljno biti obaviještena tijekom dana. Ono što mogu ponoviti je to da smatram kako slučaj Ive Sanadera treba biti odvojen od njegove obitelji - rekao nam je danas kratko Ivan Zvonimir Čičak. Dodao je tek kako su “neki razgovori oko pritužbi Mirjane Sanader već obavljeni”, no nije želio otkriti s kim ni kada. No, kako smo uspjeli doznati, šef HHO-a je u utorak u večernjim satima viđen kako izlazi iz Državnog odvjetništva, gdje je bio na razgovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Čičak je posjetio

Naši izvori kažu kako je Čičak tražio od Bajića da se Mirjani Sanader vrati dio stvari koje su joj zaplijenjene početkom prosinca. Navodno je posebno inzistirao na tome da se Sanaderovoj supruzi vrati kompjutor bez kojeg je već više od mjesec dana.

Osim državnog odvjetnika, Čičak je u utorak u Kozarčevoj 21, kako smo doznali, posjetio i suprugu bivšeg premijera Mirjanu Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:53