BLISKO ISKUSTVO

Conny Bischhofberger o Mirjani Sanader: Djelovala je iskreno, ali nisam sudac već novinar

BEČ - “ Na početku razgovora je Mirjana Sanader djelovala dosta nervozno , a i sama mi je priznala da nema mnogo iskustva s medijima i da je oduvijek radije izbjegavala novinare”, ističe novinarka bečkog dnevnog lista Kurier, Conny Bischofberger, autorica velikog intervjua s Mirjanom Sanader.

Izvrstan njemački

Iskusnoj austrijskoj novinarki, koja se specijalizirala za intervjue sa zanimljivim ljudima iz svih sfera društvenoga života, nije bilo osobito teško stupiti u kontakt s Mirjanom Sanader.

“Nisam je otprije poznavala. Intervju smo dogovorile za petak i ona je predložila da se nađemo u Salzburgu. No, ja sam morala ostati u Beču zbog još jednog drugog važnog posla, pa je stoga ona odmah rekla da joj nije problem doći u Beč.

“Budući da je očito bila zadovoljna mojim izborom mjesta, ubrzo se osjećala kao kod kuće. Izvrsno govori njemački, ima jako bogat rječnik i ostavlja dojam visokoobrazovane i samosvjesne žene kojoj je jako stalo do vlastite karijere i života. Ona nije samo žena premijera nego znanstvenica.”

Iskren razgovor

“Djelovala mi je iskreno u svojoj tvrdnji da ne zna mnogo o poslovima svog supruga. No, moj posao je napraviti zanimljiv intervju, a ne ocjenjivati govorili li istinu osoba kojoj postavljam pitanja. Nisam sudac već novinarka”, ističe Bischofberger kojoj je sugovornica kazala da joj je starija kći glumica u Americi te kako njezina mlađa kći ima gripu. Iako je najviše pričala o svom životu, o svojim roditeljima nije govorila. Da je imala više vremena, Bischofberger bi Mirjani Sanader svakako postavila i koje pitanje o Jadranki Kosor. O hrvatskoj premijerki, naime, također nisu razgovarale.

Dok se u Hrvatskoj uvijek skrivala od fotoreportera, Sanaderova je supruga stoički otrpjela fotografiranje za austrijske novine te je bez pogovora pozirala Kurierovom fotografu.

“Austrijska javnost s pravom želi znati je li i Ivo Sanader bio uključen u afere vezane uz Hypo-Alpe-Adria Banku . To je kod nas velika kriminalna priča. Stoga vjerojatno nije slučajno što je boravak u pritvoru u Salzburgu Sanaderu produžen za još četiri tjedna.”

Ovo je velika tema za nas

Kurierova novinarka naglašava kako se u Austriji pozorno prati sve što se događa oko Sanadera pa je ne čudi odluka njezinih urednika da intervju s njegovom ženom objave kao vodeći intervju u vikend izdanju.

Mnogih se pitanja, kaže nam, nije stigla dotaknuti jer je Mirjana Sanader morala u Zagreb. Conny Bischofberger se drži pravila da svojim sugovornicima uvijek šalje tekst na autorizaciju. S Mirjanom Sanader je bio dogovor da intervju prije objave pročita njezin odvjetnik. On nije imao gotovo nikakvih zamjerki na sadržaj i promijenio je svega nekoliko riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:25