DIJALOG SE NASTAVLJA

Ministarstvo pozdravilo odluku kojom su pravosudni dužnosnici obustavili bijeli štrajk

Suci i državni odvjetnici su od 22 siječnja do 2. veljače odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima

Ivan Malenica

 Goran Mehkek/CROPIX

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) pozdravilo je u četvrtak odluku o obustavi štrajka pravosudnih dužnosnika te za idući tjedan najavilo nastavak dijaloga s Udrugom hrvatskih sudaca (UHS) o unapređenju materijalnog statusa.

UHS je u četvrtak izvijestio da prekida tzv. bijeli štrajk, odnosno da će prekinuti s mjerama upozorenja tijekom kojih rade samo na hitnim predmetima. Odluka je uslijedila nakon što su predstavnici UHS-a, a potom i Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) u četvrtak sastali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom. Doznaje se da je odluku o prekidu mjera upozorenja donijela i udruga koja okuplja državne odvjetnike.

Ministarstvo je, pozdravivši odluku pravosudnih dužnosnika o prekidu štrajka, podsjetilo da su primanja sudaca u mandatu aktualne Vlade već unaprijeđena 2019. povećanjem osnovice za 6 posto i 2023. za 13 posto te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvog stupnja.

Uz to, dodaje MPU, višestruko su povećane naknade za dežurstva te naknade za upućivanje sudaca na viši sud. Time je Vlada pokazala spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudbene vlasti, ističe Ministarstvo.

MPU nadodaje da je inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo resorno Ministarstvo krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća te od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Ističe i da će osnovana radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća, koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika, nastaviti s radom.

Suci i državni odvjetnici su od 22 siječnja do petka 2. veljače tijekom tzv. bijelog štrajka odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:38