IMA IH 188

Ministarstvo poslalo upute ravnateljima: Evo kako će se ukrajinski učenici upisivati u srednju školu

Za upis se prijavljuju u tri roka, a u prvom ljetnom prijave trebaju predati od 11. do 13 srpnja.

Radovan Fuchs

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je na adrese ravnatelja srednjih škola odluku o upisu ukrajinskih učenika u prve razrede. Po njoj, učenici pristigli iz Ukrajine moći će upisati prvi razred srednje škole u koju se prijave, a mimo postojećih upisnih kvota. Po podacima Ministarstva, riječ je o ukupno 188 učenika.

Prema hodogramu koje je odredilo Ministarstvo, učenici se prijavljuju u prvi razred srednje škole u kojoj žele nastaviti svoje obrazovanje u odabranom obrazovnom programu. Za upis se prijavljuju u tri roka, a u prvom ljetnom prijave trebaju predati od 11. do 13 srpnja.

Kako stoji u ministrovoj odluci, o upisu učenika odlučuje upisno povjerenstvo škole i to na temelju pisanog zahtjeva roditelja/skrbnika učenika te ostale dokumentacije potrebne za upis. Učenici se upisuju na osnovi završne svjedodžbe osnovnoškolskog obrazovanja stečene u Hrvatskoj ili matičnoj državi. Oni koji nemaju dokumentaciju o prethodnom školovanju ili ako na temelju priloženih dokumenata nije moguće dokazati prethodno školovanje, upisuju se bez obzira na to, uz uvjet da roditelj/skrbnik preda zahtjev, stoji u odluci.

Konačnu odluku o upisu škola donosi nakon što dobije prethodnu suglasnost ministra obrazovanja. To znači da škole moraju podnijeti zahtjev za suglasnost Ministarstvu, u kojem pored osnovnih podataka o učeniku iz Ukrajine, trebaju obavezno navesti i ukupan broj učenika u razrednom odjelu kojeg učenik upisuje.

Osim na ljetnom roku, učenici iz Ukrajine prvi razred hrvatskih srednjih škola mogu upisati u jesenskom (od 29. do 30. rujna) te u naknadnom upisnom roku, od 2. do 24. rujna.

Pojedine srednje škole odobrile su upis učenika iz Ukrajine tijekom ove školske godine. Jedna od njih je zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. Dan te škole ove je godine obilježen na neuobičajen način, organizacijom humanitarne akcije i premijere učeničkog mjuzikla "Hej, sanjalice". Prihod prikupljen uoči premijere održane u ponedjeljak u Koncertnoj dvorani V. Lisinski namijenjen je izbjeglicama iz Ukrajine. U predstavi pred popunjenom dvoranom sudjelovalo je čak 90 učenika – plesača, pjevača, glazbenika i glumaca. Premijeri je među ostalim prisustvovao veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:06