PORUKA PREDSJEDNIKU

Ministar Banožić pozvao Milanovića na suradnju: ‘Neki će to možda protumačiti kao izraz slabosti, ali...‘

Ministar obrane na Facebooku je naveo da on i predsjednik s trenutačnim odnosom mogu nastaviti unedogled, ali to nije dobro za državu

Mario Banožić i Zoran Milanović

 Danijel Soldo/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić danas je na svojem Facebook profilu objavio poziv na suradnju predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

"Za razliku od gospodina Milanovića, koji je u pismu premijeru naveo da suradnja sa mnom više nije moguća, ja smatram da je suradnja institucija predsjednika Republike i ministra obrane nužna i moguća. Nije tu u pitanju Zoran Milanović, ni Mario Banožić, nego interes Republike Hrvatske. Možemo ovako nastaviti unedogled, ali to nije dobro za državu kojoj služimo. Nadam se da ćemo ipak uspjeti uspostaviti dijalog i ostvariti barem minimum suradnje. Onima koji će ovu poruku protumačiti kao izraz moje slabosti unaprijed poručujem kako svjesno to radim jer ovakav odnos najodgovornijih ljudi obrambenog sustava zasiguno nije u interesu Republike Hrvatske", napisao je ministar obrane.

Ovaj poziv na suradnju uslijedio je dan nakon što je predsjednik Milanović pismenim putem obavijestio predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da njegova suradnja s ministrom obrane više nije moguća jer je Inspektorat obrane u svom izvanrednom nalazu zapovjedi utvrdio kako načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj nije kršio zakon.

Milanović je premijera pozvao da deklasificira taj dokument kako bi se javnost upoznala s njegovim sadržajem.

S druge strane, ministar obrane za Jutarnji list je kazao da je zadovoljan nalazom Glavnog inspektorata te je pozvao predsjednika Republike da skine oznake tajnosti s 25 zahtjeva za prevoženje helikopterom, 125 zahtjeva za različite protokolarne stvari, zahtjeva za korištenjem motorne jahte "Učka", zahtjeva za korištenjem usluga manjih postrojbi, zahtjeva za korištenjem vozila i vozača Oružanih snaga te za ostale potpore na koje su stavljene oznake tajnosti kako bi javnost dobila uvid u cjelokupnu situaciju i prosudila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:39