SLUČAJ SRPSKOG POVRATNIKA

MILORAD PUPOVAC 'Hrvatski sudovi sude po etnički pristranim i nacionalističkim kriterijima!'

Ne miri se sa stanjem i spreman je na radikalne poteze kako bi zaštitio prava Petra Kunića te još14 takvih slučajeva iz cijele Hrvatske
 Robert Fajt / CROPIX

KRNJAK - Pozdravljam sve prisutne. Ja 19 godina vodim borbu s upravnim sudskim tijelima Republike Hrvatske da bi moje - bilo moje. Tih 19 godina oduzeto mi je pravo na uživanje imovine i na bilo kakav napredak. Zbog sudske zabrane... - trebao je ovo biti uvod Petra Kunića u "njegov slučaj", u priču o tome kako je pred Oluju otišao iz svoje kuće, a godinu kasnije država je njegovu imovinu dodijelia Vinku Petroviću, o tome kako je Kunić u svoju imovinu ušao tek 2003. , a potom bio tužen od Petrovića da mu isplati odštetu za uloženo u objekt, o tome kako je izgubio taj sud na svim razinama, pa mora isplatiti čak 1,3 milijuna kuna kojih nema, i zbog čega mu kuća odlazi na javnu dražbu.

Kunić to, ipak, nije mogao ispričati. Nakon nekoliko rečenica je zaplakao i kroz suze rekao: "Ne mogu više".

Ostatak je ispričao Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, koji mu je došao izraziti podršku, žestoko se obrušivši na državne institucije.

- Umjesto da država sankcionira bivše korisnike koji su kršili zakone (mogli su raditi samo minimalne preinake), hrvatski sudovi sude po nacionalističkim kriterijima. Kako drukčije to okarakterizirati, nego kao pristrano etnički motivirano suđenje u kojem su Hrvati-privremeni korisnici debelo zaštićeni, a Srbi-vlasnici nemaju nikakvu zaštitu? - upitao je Pupovac.

Napominje da je "to stanje hrvatskog pravosuđa u vrijeme izbora za Europski parlament na kojima i sam sudjeluje".

- I sramim se toga kao čovjek koji je 20 i nešto godina posvetio politici i jedan je od zaslužnih što je ova zemlja postala članicom EU - dodao je Pupovac.

Ne miri se sa stanjem i spreman je na radikalne poteze kako bi zaštitio prava Petra Kunića te još14 takvih slučajeva iz cijele Hrvatske.

- Ovdje smo danas došli da trijezne glave kažemo da, ako država ne zaustavi ovo, da ćemo mi zaustaviti državu u slučaju Petra Kunića, kao i u preostalih 14 slučajeva, jer to je nepravda i nezakonje prikriveno pravednošću i zakonima, toliko da predstavlja poniženje za svakoga tko ima imalo moralnosti i lojalnosti prema zakonima ove zemlja, ali takvi su naši sudovi - rekao je Milorad Pupovac.

Na novinarsko pitanje kako će zaustaviti državu, odgovorio je: "Jednostavno, morat će prijeći preko mene, ako to hoće, neka to čini!"

Pupovac smatra kako nije preostalo ništa drugo nego da se "posegne za izvanrednim mjerama zaštite prava Petra Kunića i još 14-ero građana".

U petak potencijalni kupci Kunićeve kuće mogu doći razgledati objekt, a tri dana kasnije na karlovačkom sudu treba se održati javna dražba.

- Mi smo se ovdje okupili da kažemo da nećemo dozvoliti da ta dražba prođe, niti da se ta kuća razgleda, jer ta kuća nije do Republike Hrvatske niti suca u sudu koji ju stavlja na dražbu, već Petra Kunića koji je nije mogao koristiti 18 godina, umjesto da dobije obnovu - zaključio je Milorad Pupovac.

Po završetku tiskovne konferecije Kunić se ipak obratio novinarima. Rekao je da Vinko Petrović nije uložio u obnovu kuće koliko tvrdi, pokazujući fotografije kako je ona izgledala kada ju je preuzeo, te da je on nakon toga uložio svojih 51.000 eura na uređenje.

Ukoliko dođe do prodaje, ne zna što će.

- Nisam o tome razmišljao, supruga i ja sjest ćemo u auto i dokle dođemo - kaže Petar Kunić.

Koliko po sudovima, slučaj Petra Kunića provlači se i po medijima. Jedna od nevjerojatnijih odluka karlovačkog suda u njegovom slučaju bila je privremena mjera zabrane upravljanja imovinom koju je sutkinja odredila jer je Kunić u očaju novinarima izjavio kako će sve pokloniti tadašnjem predsjedniku Georgu Bushu. Time ga je htjela spriječiti da najavu i ostvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 01:49