IMOVINA OPET NA BUBNJU

Kuću Petra Kunića iz Krnjaka država je dala Hrvatu iz BiH, a on ga sad tuži

 Robert Fajt/CROPIX

Država je preko svojeg Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje odlučila isplatiti Hrvate koji su nakon Domovinskog rata ušli u srpske kuće, a potom tužili i dobili presude protiv vlasnika nekretnina. Na taj način država ispravlja nepravdu nad 15 srpskih obitelji i spašava ih od ovrha teških pet milijuna kuna, a neke i od deložacija.

Najpoznatiji takav slučaj je onaj Petra Kunića iz kordunskog mjesta Zagorje u općini Krnjak. I njemu je Državni ured ponudio nagodbu, međutim, on se s ponudom nije složio, a za manje od mjesec dana Općinski sud naložio je novu dražbu nad njegovim objektom vrijednim 1,3 milijuna kuna.

Spasio ga živi zid

Podsjetimo, ista stvar dogodila se u svibnju, a postupak prisilne prodaje bio je odgađan zbog političkog pritiska Milorada Pupovca koji je tada u Krnjaku prozvao sudove da sude po nacionalističkim kriterijima, a pedesetak Kunićevih sumještana živim zidom je spriječilo potencijalne kupce u razgledavanju objekta.

Hrvatu iz BiH Vinku Petroviću država je dodijelila Kunićevu kuću u kojoj je bio i restoran 1996. godine, godinu nakon što je Kunić pobjegao pred akcijom Oluja. Petrović je kuću koristio narednih sedam godina, a potom tužio Kunića za uloženo u njegov objekt. U međuvremenu je Vinko Petrović umro, pa 1,3 milijuna kuna utjeruje njegov sin koji živi u Švicarskoj.

Nije dobio obnovu

Petar Kunić nam je potvrdio da je odbio ponudu Državnog ureda, kao i da je dobio rješenje od suda da je 4. studenog zakazana nova javna dražba za prodaju njegova imanja.

- Ponudili su mi da će platiti troškove suda i sva potraživanja Vinka Petrovića, znači oni bi platili sve ono za što me tereti Petrović. Zauzvrat su tražili da ih ne tužim pred domaćim i međunarodnim sudovima. To je za nekoga u redu, ali za mene nije. U odgovoru sam naveo da nisam bio zadovoljan presudama sudova, primjerice, obeštetili su me samo sa 47.000 kuna za izgubljenu dobit što mi restoran nije radio, isto tako ja jedini ovdje nisam dobio obnovu, a sve mi je bilo spaljeno u ratu.

Podnio sam tužbu za to na sudu u Rijeci, istovremeno od Državnog ureda nisam dobio reakciju na moje odbijanje ponude, a karlovački sud i dalje ide u prodaju moje kuće. Sve se zakompliciralo i ne znam ni sam više ništa. Nadam se da neće doći do prodaje moje kuće, da nitko nije toliko lud da je ide prodavati nakon svega - rekao nam je Petar Kunić.

Sud je za 3. studenog u 9 sati zakazo razgledavanje kuće i imanja, a Kunić bi morao pustiti zainteresirane kupce. Dan kasnije zakazana je javna dražba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 10:26