SKANDALOZAN ZAKON

Milinović svojim zakonom napunio slovenske klinike

Kako je mariborska bolnica popunjena, Hrvati sada traže pomoć u Ljubljani i Postojni
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Zbog skandaloznoga hrvatskog Zakona o medicinskoj oplodnji, slovenske klinike od ljeta su zatrpane pozivima hrvatskih parova s problemima neplodnosti. Najpopularnija, ona mariborska, kako javljaju pacijentice, od listopada više uopće ne prima narudžbe pacijentica iz Hrvatske jer bi ih morali naručivati tri i više godina unaprijed!

- Tijekom ljeta većina hrvatskih bolnica nije radila medicinsku oplodnju, a u rujnu i listopadu dnevno nam je najmanje jedan par uzimao papire i odlazio u Maribor. Nakon što su tamo zatrpali kliniku, sad kreću u Ljubljanu i Postojnu, a, tko si može priuštiti, i u Prag - rekao nam je jedan zagrebački ginekolog koji se bavi medicinski potpomognutom oplodnjom (MPO).

Alternativa je Prag

U kliniku u Prag do sada su u pravilu odlazili parovi kojima je trebala donacija jajne stanice, jer češki zakon to odavno dopušta. Sad odlaze svi koji skupe novac. U naše pak bolnice idu parovi koji nemaju novca ili su se pomirili s novim zakonskim rješenjima.

Naš je zakon napravljen po uzoru na talijanski, koji je proljetos ukinuo tamošnji Ustavni sud. Statistike su pokazale da je, dok je zakon bio na snazi, više od trećine talijanskih neplodnih parova pomoć potražilo u inozemstvu!

Nakon ukidanja talijanskog, naš je zakon jedan od najkonzervativnijih na svijetu. Iako je premijerka Jadranka Kosor oštro protiv ovakvog zakona, resorni ministar Darko Milinović, koji je zakon objasnio svojim osobnim svjetonazorom, ne odustaje. Tvrdi kako je zakon odličan i da će rezultati biti i bolji od dosadašnjih! Čak je i predstavio statistiku po kojoj je uspješnost bolja nego u istom razdoblju prošle godine.

Čeka se odluka

- Poslali smo mu otvoreno pismo u kojem ga molimo da nam razloži te rezultate jer nikome nisu jasni. Kako se može govoriti o nekakvoj uspješnosti postupaka po novom zakonu, koji je na snazi od ljeta, kad trudnoća traje devet mjeseci? - pita se Darija Ožeg, predsjednica udruge Beta.

Jedinu šansu za promjenu kontroverznog “Milinovićeva” zakona parovi s problemima neplodnosti sad vide u Ustavnom sudu. Tamo stoji nekoliko prijedloga za ocjenu ustavnosti tog zakona, među kojima i onaj predsjednika Stjepana Mesića. No, sa Suda je najavljeno da se, zbog moguće politizacije, neće očitovati do završetka predsjedničkih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:30