DOGOVOR VLADE I EUROPSKE KOMISIJE

Menadžerima javnih tvrtki vraćaju veće plaće i bonuse

Veću plaću od ministara moći će imati direktori čije su tvrtke na tržištu, a oni koji su vezani uz proračun, neće
 Thinkstock

Predstavnici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predvođeni predstojnikom Mladenom Pejnovićem, otvorili su jučer razgovore s predstavnicima Europske komisije o novom planu upravljanja državnom imovinom, imenovanjima u državnim tvrtkama te nagrađivanju menadžera. Glavne sesije tek slijede, idući tjedan. U petak, prema neslužbenim informacijama, razgovori su protekli brzo i bezbolno.

Škakljiva pitanja

Predstavnici Komisije mogli su staviti kvačicu kod jednog od zadatka koji su našoj birokraciji dali u lipnju, a to je da se objavi registar imenovanja u upravama i nadzornim odborima, što je Državni ured nedavno i učinio. No, uskoro slijede, puno “škakljivija” pitanja, koja možda neće toliko golicati Bruxelles koliko domaću javnost - imenovanja i nagrađivanja rukovodećeg kadra u državnim tvrtkama.

Mladen Pejnović, odlučio je uvesti “performance management” u tvrtkama u državnom portfelju.

Neugodni razgovori

- Nema nam druge. Nekoliko smo to puta pokušali uvesti, ali ovaj put od toga nećemo odustati. To je nešto što cijeli svijet ima desetljećima, pa nije bitno ako zbog toga dobijemo batine, ali to moramo implementirati - rekao je Pejnović. Zasad nije spreman u javnost izlaziti s konkretnim brojkama. Međutim, kako se moglo zaključiti iz njegovih riječi, “rampu” bi digao za sve menadžere koji vode tvrtke koje imaju konkurenciju i koje su na tržištu.

- Oni koji su vezani uz državni proračun i glavninu svog posla rade za neko ministarstvo ili sličnu instituciju, neće moći imati veću plaću od ministara, no oni koji su na tržištu, zašto ne? - kazao je on. Pejnović je svjestan da razgovori koji slijede prije svega s menadžerima državnih tvrtki, neće biti ugodni.

Država je već u nekoliko navrata uvodila modele nagrađivanja menadžmenta državnih tvrtki, no vrlo brzo je od njih odustajala. Obećavale su se nagrade u slučaju pozitivnog poslovanja, pa bi to Vladinom uredbom bilo ukinuto ili stavljeno na čekanje. Prije pet godina Vlada je donijela odluku da nitko ne može zarađivati više od 3,2 prosječne plaće u zemlji. Onda se to malo olabavilo, ali milijunske otpremnine su otišle u prošlost. Već nekoliko godina vlada popularno nazvana uravnilovka, odnosno plaće menadžera u javnim kompanijama ograničene su na iznos od 17 tisuća kuna, kolika je otprilike ministarska plaća.

Rezanje troškova

- Naša poduzeća dolaze iz samoupravljanja i cijeli naš sindikalni pokret je baštinjen iz tog vremena. Odbacio se socijalizam. Tada je tržište bila dogovorna ekonomija, i sada smo u situaciji da bi se stalno netko s nekime nešto dogovarao - potužio se Pejnović. Menadžeri državni tvrtki moraju se, naglasio je, uhvatiti u koštac s rezanjem troškova.

Prema novom modelu, izbor predsjednika i članova uprava tvrtki iz državnog portfelja išao bi po kombinaciji natječaja i angažiranja “head hunting” agencija, kao u privatnim kompanijama. Pejnović planira otvoriti i frontu s ministrima. Prema njegovoj viziji, ministarstva moraju biti samo regulatorna tijela, a ne da se petljaju u vlasničke odnose. Nadzorni odbori, naglasio je, moraju predstavljati vlasnika.

Komentar Dragane Radusinović:

Bonusi se krvavo i teško zarađuju

Bonusi ili veće plaće za direktore državnih poduzeća koja se na tržištu bore s konkurencijom? Da, svakako i apsolutno. Pohvalno je što će država, kako je najavio Mladen Pejnović, omogućiti menadžerima svojih poduzeća koji imaju konkurenciju da za uspjeh budu nagrađeni. Ipak, nemojmo se zalijetati. Pametne, uglavnom privatne kompanije bonuse shvaćaju ozbiljno i ne vežu ih na ukupno uspješno poslovanje, već puno plaćaju one menadžere koji ispune specifično postavljene ciljeve.

Kad bi se nagrađivalo samo ukupno uspješnije poslovanje, tada bi Tomislav Šerić, bivši šef HEP-a, trebao umjesto smjene dobiti bonus jer je neto dobit tvrtke koja je lani dobila konkurenciju rasla. No, ta je dobit rasla zbog obilne kiše ove godine, a ne zbog neke Šerićeve umješnosti. Direktoru državne tvrtke na tržištu vlasnik treba dati bonus, ali on mora biti vezan za ostvarenje konkretnog cilja koji kompaniju čini uspješnijom od njezinih konkurenata. Sve ostalo je politika, a ne biznis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:40