DRŽAVNA MATURA

Maturanti pišu ispit iz prvog obveznog predmeta; Evo koliko kandidata je prijavilo engleski na višoj razini

Na maturu izlazi ukupno 31.779 učenik, a od toga 11.331 gimnazijalac, 15.677 učenika strukovnih škola i 4771 vanjskih kandidata
Državna matura
 Dragan Matic/Cropix

Maturanti danas pišu ispit iz prvog obaveznog predmeta državne mature, engleskog jezika na višoj, A razini. Po podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, izlazak na ispit prijavilo je 17.986 kandidata.

Na maturu ove godine izlazi ukupno 31.779 učenik, a od toga 11.331 gimnazijalac, 15.677 učenika strukovnih škola i 4771 ostalih, tzv. vanjskih kandidata. Riječ je o kandidatima koji su srednje obrazovanje završili ranijih godina, kao i o maturantima iz stranih država. Za posljednje, kojih je ukupno 1298, organizirano je pisanje ispita na pet lokacija (Split, Rijeka, Zagreb, Osijek i Slavonski Brod). Najviše stranaca ispite će polagati u Splitu (771). Po riječima ravnatelja Centra, Vinka Filipovića, mahom je riječ o učenicima iz BiH.

– Prema dosadašnjim informacijama, zasad nema nikakvih provedbenih problema u organizaciji i pristupanju ispitu A razine iz engleskog jezika. Ispit je počeo u devet sati i piše se do 12, rekao je Filipović.

Po zadnjim podacima, svega je pet maturanata pod mjerom samoizolacije pristupilo današnjem testu engleskog jezika na maturi. Pišu ga pod posebnim uvjetima i po Filipovićevim riječima, bez ikakvih organizacijskih problema. Prema današnjim podacima HZJZ-a, sedam je maturanata pozitivno na Covid, zbog čega će maturu polagati u jesenskom roku.

Podsjetimo, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske protivio se ideji da učenici pod mjerom samoizolacije dolaze u škole zbog potrebe pisanja mature.

– Bili smo spremni uskočiti u slučaju da su neki nastavnici odbili čuvanje učenika u samoizolaciji tijekom pisanja ispita. To se nije dogodilo i nadam se da će tako i ostati. Napravili smo se što je logistički moguće da matura ove godine prođe u najboljem redu, rekao nam je Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:32