LJUBAVNA DRAMA

Marko: Ako deportiraju moju April, Filipinci će je kamenovati. MUP: Koja April? To je muškarac!

Sud je naložio da April ne smije napustiti zemlju, a policija je donijela odluku o deportaciji
 Hrvoje Dominić/CROPIX

ZAGREB - Ovo je katastrofa, policijska samovolja, ugrožavanje života moje partnerice. Pobjegla je od ovakvog tretmana, a čini se da ni ovdje nije ništa bolje - ogorčeno nam je ispričao Zagrepčanin Marko, s kojim u Zagrebu od prošlog listopada živi i njegova partnerica April, transrodna osoba s Filipina.

Prvi put živjela u miru

April je trenutačno smještena u prihvatilištu za strance Ježevo i, kaže Marko, policija bi je svaki čas mogla deportirati, iako je na Filipinima već bila kamenovana na cesti zbog svojeg rodnog identiteta, a brat joj je prijetio smrću, nije se mogla zaposliti. Jedina im je šansa, kaže, Europski sud za ljudska prava, od kojeg će njihova odvjetnica Sanja Bezbradica zatražiti da zabrani Hrvatskoj deportaciju.

Marko i April upoznali su se 2008. preko Interneta. Ubrzo su započeli vezu. Otputovao je na Filipine i zajedno s April otvorio trgovinu namirnicima. No, život im se pretvorio u pakao.

- Njezin brat maltretirao ju je stalno, prijetio smrću, tukao je. Jednom prilikom na cesti skupina muškaraca ju je kamenovala. Kad je pozvala policiju, oni su joj se smijali, a jedan ju je čak htio silovati - objašnjava Marko.

U mjestu u kojem su živjeli počeli su ih kriviti za nevjerojatne stvari - kad je zemlju poharao tajfun, mještani su zaključili da su to krivi April, “našminkani muškarac s dugom kosom”, i bijelac koji s njom živi.- Nakon toga smo odlučili preseliti u Hrvatsku. Stigli smo u listopadu prošle godine, a April je imala vizu u trajanju od tri mjeseca - priča Marko. Njegova obitelj ih je lijepo primila.

- Prvi je put April živjela u miru - priča Marko.

No, budući da je April, rođenim imenom Henry, biološki muškarac, Marko i April se ne mogu u Hrvatskoj oženiti niti postoji način da na temelju svoje veze u Hrvatskoj nastave zajednički život nakon što April istekne viza. April je zato krenula u postupak za traženje azila. Navela je da joj je život ugrožen na Filipinima, no zahtjev joj je odbijen. Žalila se, ali i žalba joj je odbijena.

Stoga je zatražila odgodu deportacije.

- U utorak su nas nazvali iz policije da dođemo u postaju. Krajnje neljubazna službenica obavijestila nas je da je April tu ilegalno i da je vode prekršajnom sucu - priča Marko. Objasnio im je da to nije točno, da čekaju odluku suda, no nisu slušali.

Nije znao gdje je

Marko je nazvao odvjetnicu. Tijekom postupka, April je obrazložila sve što se dogodilo. Sud nije mogao odmah donijeti odluku, te je do okončanja postupka izrekao zaštitnu mjeru - April je dopušteno da se brani sa slobode, ali joj je zabranjeno da napusti zemlju.

- Tijekom postupka ispitani su i policajci. Meni je odmah bilo jasno da su iznenađeni odlukom - priča Marko. Čim su izašli na hodnik, April je prišao policajac, oduzeo joj slobodu, odveo ju na dežurni odjel i izrekao joj mjeru protjerivanja iz zemlje!

- Izrekli su mjeru suprotnu onoj koju je izrekao sud! Iste su je sekunde odveli u Ježevo, bez ičega - priča Marko.Više od 24 sata nije znao gdje je ni kako je. Tek je u srijedu Marko uspio stupiti u kontakt, a u četvrtak ju je posjetio.

- Jako je preplašena. I tamo je bila ponižavana.

Pričala mi je da su policajci tražili da se skine do gola. Molila ih je da se okrenu, ali nisu htjeli - priča Marko. U petak bi trebalo biti nastavljeno ročište na sudu.

‘Ne mogu poništiti odluku suda’

- Tražimo da April odmah bude pušterna na slobodu, sukladno sudskoj odluci. Nezamislivo je da policija, nezadovoljna odlukom, naprosto odluči poništiti je! Oni su mogli mjeru protjerivanja iz zemlje izreći odmah, u policijskoj stanici. Ali prvo su je doveli na sud, a kad sudac nije odlučio kako je policija htjela, ignorirali su ga - ističe Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe Kontra.

Policija odgovara: Nije to nikakva April, nego muškarac

Policija nije napravila nikakve propuste, rješenje o protjerivanju iz zemlje izdaje policijska postaja na temelju Zakona o strancima, ustvrdio je djelatnik ureda za odnose s javnošću PU Zagrebačke. Nakon što nas je upozorio se “ne radi o nikakvoj April, već muškarcu 76-to godište”, djelatnik je ustvrdio da ne može objasniti zašto je policija izrekla mjeru dijametralno suprotnu onoj sudskoj. To može objasniti samo njegova šefica, glasnogovornica Jelena Bikić. S njom smo uspjeli stupiti u kontakt tek kasno popodne. Kad je “šefica” čula pitanje, odgovorila je: “moram se konzultirati, javit ću se kasnije”. Više se nije javila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 08:40