NE ŽELI NA FILIPINE

Transrodna April puštena iz Ježeva; na slobodi će čekati odluku o deportaciji

ZAGREB – April Estur, transrodna osoba s Filipina, puštena je jučer navečer iz azila za strance u Ježevu te će odluku o deportaciji čekati na slobodi. Ponovno je sa svojim dečkom Markom i njegovom obitelji.

Podsjetimo, April je boravila u Hrvatskoj zahvaljujući vizi za privatni posjet kod svog partnera, hrvatskog državljanina.

April je kontaktirala Kontru i rekla da se boji vratiti se na Filipine jer je tamo zbog svog rodnog identiteta u više navrata bila fizički napadana i kamenovana na ulici i jer joj obitelj prijeti da će je ubiti.

No, u utorak, 19. listopada MUP je dostavio April poziv da se javi u postaju Novi Zagreb, što je ona odmah i učinila. Uhitili su je čim je došla u policiju zbog nezakonitog boravka u RH.

- U Hrvatsku sam došla jer sam mislila da ću ovdje naći sreću, a završila sam u zatvoru. Poštovala sam vaše zakone, a smjestili ste me u Ježevo, azil za strance koji je poput zatvora - rekla je u petak svojoj odvjetnici April Estur.

Odvjetnica je odmah ispunila zahtjev policiji za njezino puštanje iz azila, koji je jučer i odobren. Udruga Kontra priprema tužbu na Europskom sudu za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 10:46