DRAMA U GRUBIŠNOM POLJU

Majka: ‘Beba mi je skoro umrla, a doktorica je gotovo nije ni pogledala!‘ Liječnica: ‘Radila sam po P.S.-u‘

Nije mi cilj da doktorica dobije otkaz, no nadležni bi trebali poduzeti sve da se ovakvo ponašanje ne ponavlja, kaže Kristina Kubišta
Ilustracija, hitna pomoć
 Niksa Stipanicev/Cropix

Kraj svibnja za mladu majku Kristinu Kubištu, koja je vikend odlučila provesti kod majke u naselju Donja Rašenica pored Grubišnog Polja bio je zastrašujuć. Njezin devetomjesečni sinčić se razbolio, a njegovo opće stanje u jednome trenutku, odaje nam, bilo je toliko loše da se bojala da ga ne izgubi. Potražila je u najkraćem mogućem roku pomoć u grubišnopoljskoj Hitnoj pomoći, no tamo su je dočekali novi šokovi i kako nam kaže, situacija koju ne bi poželjela niti najgorem neprijatelju, piše mojportal.hr.

Naime, Kristina nam se obratila s jednim jedinim ciljem – kako bi njezina ispričana priča o, kako nam govori, krajnjem neprofesionalizmu liječnice dežurne u Hitnoj službi, spriječila da se slična situacija ne dogodi bilo kojem drugom pacijentu u potrebi, a naročito najugroženijima među nama – malenoj djeci.

Gubitak svijest kod bebe

- Želim upozoriti javnost na sramotno, arogantno, bezosjećajno i krajnje neprofesionalno ponašanje dežurne liječnice u Domu zdravlja Grubišno Polje- Hirkić Biserke. Mojoj bebi, dječaku starosti devet mjeseci, naglo je buknula visoka temperatura, preko 39 stupnjeva, istu sam pokušala spustiti korištenjem čepića, no bez efekta.Temperatura je počinjala lagano ponovno rasti, da bi odjednom bebu uhvatila izuzetno jaka drhtavica, pa smo krenuli na hitnu u Grubišno Polje. Putem koji je kraći od desetak minuta došlo je do gubitka svjesnosti bebe, poplavile su mu usne, problijedio je, prestao disati, doslovce je počeo tonuti u mojem naručju što je izazvalo strah i paniku kod mene, izgledao mi je napola mrtav, priča nam Kristina Kubišta dodavši kako po dolasku u Grubišno Polje ispred Doma zdravlja nailazi na tehničara, a dolaze vozač i medicinska sestra.

Nakon nekoliko minuta došla je i liječnica, priča nam Kristina, koja je bila u vidnom šoku zbog stanja svojeg djeteta.

- Upitala me nekoliko pitanja o djetetu, koje nije gotovo niti pogledala, a kamoli pregledala. Naložila je sestri da mu da čepić, i udaljila se rekavši da se ide za virovitičku bolnicu. Ja sam s bebom ušla u sanitet, baš kao i tehničar te vozač. Čekali smo doktoricu koja nije dolazila, a meni su se te minute činile kao vječnost, da bi tehničar nekoga potom nazvao telefonom i pitao stiže li doktorica ili idemo sami. Tada se pojavljuje doktorica, ljutito pita tehničara tko će sjediti s pacijentom te revoltirano lupa vratima vozila hitne pomoći tako da se cijelo vozilo zatreslo. Nakon rasprave s tehničarom koja se odvila izvan vozila, liječnica je njemu i vozaču naložila da obuku covid odijela, a po ulasku u vozilo, naredila je da se djetetu uvede braunila. To je napravio tehničar dok smo ja i vozač držali dijete te smo napokon krenuli. Cijelim putem štipkali smo dijete da ga održimo budnim, što nije bio lak zadatak jer mu je temperatura bila gotovo 40 stupnjeva, a doktorica se nijednom nije niti okrenula. Cijelo to vrijeme nezainteresirano je sjedila na prednjem sjedištu – priča mojportal.hr. detalje kobnog dana mlada majka govoreći kako ju je vrhunac neprofesionalnog ponašanja dočekao po dolasku ispred virovitičke bolnice.

Odbila otpratiti bebu na odjel

- Po dolasku u Viroviticu, izlazim iz vozila i žurno krećem s djetetom u naručju u bolnicu, da bi me tehničar upozorio da ne smijem ući bez pratnje liječnice. Kada sam se okrenula i vidjela doktoricu kako sjedi nezainteresirano u vozilu, počela sam plakati. Svi smo bili u šoku, moja mama i sestra koje su bile već u Virovitici kada smo mi tek krenuli iz Grubišnog Polja, također. Tehničar je došao do nje i tražio ju da otprati pacijenta na odjel, na što mu je ona odgovorila "Neću". Od tehničara sam tražila da mi pomogne, no kazao mi je kako ne smije jer je to obveza liječnika. Tek kada moja majka i tehničar, revoltirani ponašanjem liječnice, spominju da će zvati 194 i žaliti se, doktorica Hirkić izlazi iz vozila, baca vizir u kantu za smeće, te potom pali cigaretu, dok mi cijelo to vrijeme očajni čekamo ne znajući što da poduzmemo – prisjeća se Kubišta nemilog događaja i dodaje kako je tehničar potom nekoga krenuo zvati.

- U isto vrijeme liječnica, vjerojatno shvativši da kreću pritužbe na njeno ponašanje, traži od pacijenta ispred bolnice telefon jer svoj nije imala uz sebe i zove nekoga upozoravajući ga - "Da če on sada na nju žaliti...". Vjerojatno je mislila na tehničara. S obzirom na to da liječnica ništa niti dalje nije poduzimala, tražila sam od njega ponovno pomoć jer sam bila očajna i spremna sama potrčati na odjel. Naposljetku nas je ipak tehničar otpratio na odjel i predao nas na pedijatriju gdje su svi bili začuđeni ponašanjem liječnice i činjenicom da je pacijenta dopratio tehničar – priča Kristina za mojportal.hr. dodavši kako je ponašanje liječnice u toj situaciji kada su svi bili u šoku, u strahu da će izgubiti bebu, bilo bez imalo empatije, neprofesionalno i krajnje drsko, te se apsolutno kosilo sa svim pravilima službe, kao i s onim na što se liječnici zaklinju.

Konvulzije

- Zahvaljujući ponašanju tehničara i vozača ovo za mene strašno i stresno iskustvo ipak ima i malo ljudskosti. Rečeno mi je da mi je dijete imalo konvulzije, dane su mi upute kako se ponašati ako nam se to ponovno dogodi, te kako je jako važno što prije stići do prve bolnice. Tu moram napomenuti kako liječnica Biserka Hirkić očito nije smatrala da treba stići što ranije u bolnicu jer nas je svojim nepojavljivanjem u vozilu Hitne pomoći u Grubišnom Polju usporila barem 25 minuta. Toliko prije su moja majka i sestra u privatnom automobilu stigle do Virovitice nego mi s vozilom Hitne pomoći – kaže nam ova mlada majka koja sa svojom bebom još uvijek obilazi liječnike. Slijede im dodatne pretrage u požeškoj bolnici, a budući da se konvulzije nisu ponavljale te da je dijete maleno, nadaju se kako posljedica neće biti. Ono što majka želi samo je da se ovakav događaj više nikad nikome ne dogodi. Iz tog je razloga odlučila pisani prigovor uputiti na nekoliko adresa. Prvenstveno Ministarstvu zdravstva, te Zavodu za hitnu medicinu Bjelovarsko – bilogorske županije.

Pisani prigovor

- Zanima me tko je trebao otpratiti mene s bebom do odjela, također nije li trebalo postupanje biti hitnije i žurnije, kako prema bebi tako i prema meni koja sam bila u stanju šoka. Nije mi cilj da spomenuta doktorica dobije otkaz, no vjerujem da bi nadležni trebali poduzeti sve da se ovakvo njezino ponašanje više ne ponavlja jer je neprihvatljivo – zaključila je Kristina Kubišta. Potvrdila nam je ujedno i kako je pisani odgovor na poslani prigovor dobila jedino od ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu BBŽ, Zlate Ileković Pejić.

Liječnica: „Ne mogu raditi pod prijetnjama!“

- Postupila sam po pravilima struke, njeno dijete je bilo maksimalno zaštićeno. A cijeli događaj je zapravo dugogodišnja borba između tehničara i liječnika i to je to, nemam vam više što reći. Dijete je bilo mirno, bez plakanja, u naručju majke, bez drugih simptoma. Da mu je zdravlje bilo ugroženo, naravno da bi se opet postupilo po pravilima struke, sve što radim, radim po P.S.-u, a ovo je prvi prigovor koji je podnesen protiv mene otkako u hitnoj ispostavi Grubišno Polje. A podnesen je isključivo iz razloga jer je ona prijateljica tehničara koji je bio sa mnom na tom radnom zadatku i protiv kojeg sam ja također podnijela prigovor toga istoga dana njegovoj nadređenoj i ravnateljici Doma zdravlja Bjelovar. Sve te stvari uopće nemaju veze sa slučajem djeteta i to nije prvi put da su nastali problemi s tim tehničarem – kazala je za mojportal.hr doktorica Biserka Hirkić dodavši kako ona ne želi da tehničar dobije otkaz jer zna da ima dvoje male djece, no odala nam je kako ona raditi ne može ako joj netko prijeti, a upravo se to i dogodilo, što je možda i sama majka djeteta čula.

Zlata Ileković Pejić: „Liječnica će biti upozorena!“

- Danas smo imali sastanak stručnog vijeća na kojem se razmatrao taj prigovor na rad liječnice Biserke Hirkić. Već smo obavili i telefonske razgovore s liječnicom i tehničarem, a planiramo u ovome tjednu obaviti i usmene razgovore s njima. Također, očekujemo i pismeno obrazloženje liječnice na koju se odnosi prigovor. Liječnica će svakako biti upozorena, a sva daljnja postupanja, odnosno možebitne kazne ili sankcije jedino može naložiti zdravstvena inspekcija koju također očekujemo – kazala nam je Zlata Ileković Pejić, v.d. ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko – bilogorske županije kojoj je osobito žao što je došlo do ove situacije. I sama je godinama radila u hitnoj službi pa nam kaže kako je u tim situacijama svakako najgore pacijentima.

- Srećom, ovakvih prigovora nema puno i nisu učestali. Došlo je do neugodne i teške situacije, a budući da svi mi liječnici podliježemo etičkim kodeksima, zaista izražavam žaljenje zbog neugodnosti koje je majka djeteta pretrpjela – kazala je Ileković Pejić koja se kao čelna osoba Zavoda za hitnu medicinu BBŽ odmah i bez odlaganja uhvatila u koštac s rješavanjem, kako sama kaže, krajnje neugodne situacije.

- Ja želim prvenstveno sebi, ali i svim našim pacijentima obećati da se takvo što nikada više neće ponoviti – iskreno je naposljetku kazala ravnateljica Zlata.

Tehničar: „Ja s ljudima nikad nisam imao problema!“

- Ja glasnogovornik svoje firme neću biti, na pitanja trebaju odgovarati moji nadređeni, a ne ja, stoga Vas molim da se njima i obratite. Mogu samo reći kako s ljudima, koliko ja znam, nikada nisam imao problema. O nemilom događaju nikako ne smijem i ne želim govoriti. Odlučio sam kako je najpametnije stati na loptu – tako nam je odgovorio tehničar Danijel koji je radio s doktoricom Hirkić kada je Kristina Kubišta došla s djetetom na hitnu u Grubišno Polje.

Šefica tehničara: „Nećemo se spuštati na nivo dječjeg vrtića“

- Mi želimo biti maksimalno profesionalni i ne želimo se komentirajući u medijima ovakve neugodnosti spuštati na nivo dječjeg vrtića. Prepustit ćemo nadležnim institucijama da odrade svoje posao – kazala nam je Sendi Slamek, pomoćnica za sestrinstvo pri Zavodu za hitnu medicinu BBŽ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:46