ISPAO IM S NOSILA

Pacijent ispao, udario glavom i preminuo, medicinska sestra i vozač dali otkaz

Tereti ih se da im se pacijent (66) kod transporta prevrnuo s ležajem i udario glavom o tlo zbog čega je dan kasnije preminuo
Arhivska fotografija
 Nikša Stipaničev/Cropix

Medicinska sestra i vozač saniteta koje se tereti da im se pacijent (66) kod transporta prevrnuo s ležajem i udario glavom o tlo zbog čega je dan kasnije preminuo, više nisu zaposlenici Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, piše Novi list.

- Još jednom izražavamo iskrenu sućut i žaljenje članovima obitelji preminulog. Nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli smo sve propisane interne postupke Ustanove. Temeljem provedenog pokrenut je postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. S obzirom na to da su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja. Sve daljnje postupke vezane za događaj provode nadležna tijela. Policijskoj upravi proslijeđeni su svi kontakti i tražena dokumentacija uz njihovu uputu da tijekom postupka nije dozvoljeno davanje dodatnih informacija s obzirom na to da su u tijeku službeni izvidi, rekli su u Domu zdravlja PGŽ-a.

Na službenim stranicama Doma zdravlja Primorsko-goranske županije stoji da njihov sanitet čine 24 tima koja su raspoređena u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Delnicama, Čabru i Vrbovskom. Tim sanitetskog prijevoza uglavnom čine medicinska sestra ili tehničar i vozač. Sanitetski timovi Doma zdravlja PGŽ-a mjesečno obave između 4.500 i 5.000 usluga sanitetskog prijevoza.

Ovo nije izoliran slučaj da se postavlja pitanje sigurnosti pacijenata u sanitetskom prijevozu. Primjerice, prije dvije i pol godine muškarac, 72-godišnji plućni bolesnik iz Labina, preminuo je u sanitetskom vozilu Istarskih domova zdravlja nakon što je otpušten kući iz KBC-a Rijeka gdje se liječio 11 dana.

U vozilu koje je poslano po njega u Rijeku iz Istarskih domova zdravlja tada je uz njega bio samo vozač koji je, nakon što je uočio da pacijent ne diše, pozvao hitnu pomoć. U Istarskim domovima zdravlja tada su poručili da je bolnica bila zadužena zatražiti medicinsku sestru u pratnji te da kod naloga za prijevoz koji je izdao KBC Rijeka nije zatražena pratnja medicinske sestre ili tehničara, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:07