I SLUŽBENO UŠLI U KLUB NAJPROBLEMATIČNIJIH

LOŠE DRUŠTVO Obaranjem rejtinga stavljeni smo u isti koš kao Filipini i Indonezija, ali nije sve tako crno...

 AP

Obaranjem rejtinga na razinu ‘junka’ Hrvatska i službeno ulazi u klub najproblematičnijih europskih gospodarstava.

Isti rejting kao i mi, naime, kod Standard&Poor’sa ima Rumunjska, dok čak i Bugarska, iako je najsiromašniji član EU-kluba, uživa u boljem rejtingu od nas, BBB.

U kategoriji najviše razine ‘financijskog smeća’, u kojoj se sada nalazimo, još je niz drugih zemalja izvan Staroga kontinenta. Među njima su Filipini i Indonezija. Kada je riječ o usporedbi sa Slovenijom, tu se više ni ne možemo mjeriti, budući da ‘dežela’ uživa u za nas potpuno nedostižnom cilju, rejtingu A.

Ipak, stvari nisu baš do kraja crne. Barem ne ako se uspoređujemo s drugim zemljama u okruženju, kao što su Mađarska, koja je članica EU, ili, pak, Srbija i Bosna i Hercegovina, kojima je članstvo u Uniji još uvijek godinama daleko. R

izičnost ulaganja u Hrvatsku, ako je suditi po ocjenama S&P-ja, ipak je manja nego u tim državama. No, između nas i njih ipak postoji jedna bita razlika: sve te države sklopile su ili pregovaraju o sklapanju aranžmana s MMF-om. Hrvatska takvu poveznicu sa svjetskim financijskim policajcem nema već godinama, a hoće li je uspostaviti, vidjet će se vrlo brzo.

Sigurno je da će u novim uvjetima pregovaračka pozicija hrvatskih vlasti biti znatno slabija nego da smo u aranžman s MMF-om išli ranije . I, ne samo to: uvjeti u kojima ćemo sklapati aranžman bit će teži i tražit će više odricanja. Alternativa tome je zaduživanje isključivo na domaćem terenu, što će - već smo to imali prilike vidjeti! - dovesti do još manje ponude novca tvrtkama i građanima jer će banke zaključiti da im je država, čak i s tako srušenim rejtingom, i dalje najsigurniji dužnik.

Slamku spasa za ministra financija Slavka Linića daju druge dvje velike rejting-agencije, Fitch i Moody’s, kod kojih još uvijek imamo investicijski rejting, premda i kod njih hodamo po rubu ‘junka’. No, iskustvo pokazuje da odluku jedne rejting-agencije druge dvije prije ili kasnije slijede, pa je pitanje koliko dugo ćemo i kod njih zadržati sadašnju ocjenu.

Nedavna odluka Fitcha o rušenju izgleda daljnjeg kretanja našeg rejtinga iz stabilnih u negativne nije znak da neće slijediti primjer S&P-ja. S druge strane, za Vladu je sreća u nesreći što joj je S&P dao priliku za popravni, dodijelivši joj u sljedećih pola godine stabilne izglede kod umanjenog rejtinga, što znači da postoji mogućnost vraćanja u rang investicijskog rejtinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:12