JEZIK I GOVOR

Lektorica razrješava sve nedoumice: Evo kada trebate upotrebljavati veznik ‘da‘, a kada ‘kako‘

U medijima se veznik kako često upotrebljava u izričnim objektnim rečenicama iako je on svojevrsna stilska rezerva vezniku da

Marica Čilaš Mikulić

„Kratke riječi da i kako upotrebljavaju se u hrvatskom jeziku među ostalim kao veznici zavisno složenih rečenica”, kaže dr. sc. Marica Čilaš Mikulić, Viša lektorica na Croaticumu, Centru za hrvatski kao drugi ili strani jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu i otkriva nam kada treba upotrebljavati veznik da, a kada kako.

„Veznik da koristi se u izričnim subjektnim rečenicama poput ove: Priča se da je riječ o domaćoj tvrtki bankarsko-osiguravateljskog profila. Takva je i rečenica: Zna se da je ta slika tek nedavno otkrivena. Također se može koristiti i u izričnim objektnim rečenicama kao na primjer: Čujem da ste mu službu obećali. Veznik da se koristi i kada želimo izraziti namjeru:

Došao je da mi zaželi sretan put. Ili kada želimo izraziti vremenski odnos kao u rečenici: Ima nekoliko mjeseci da svakodnevno hodam pet, šest kilometara. Ili posljedični odnos: Umorio sam se da jedva gledam”, objašnjava Čilaš Mikulić.

Napominje kako je prototipno značenje veznika kako načinsko kao u rečenici: Pokazat ću vam kako se izvodi ovaj pokus. Međutim, veznik kako se može pojaviti i u namjernim rečenicama: Otišao je u veliki grad kako bi našao posao. Ili u uzročnim rečenicama: Kako nisam učio, pao sam na ispitu. Veznik kako se, naglašava Čilaš Mikulić, može pojaviti i u izričnim objektnim rečenicama, a takav je primjer rečenica: S njim se složio njegov norveški kolega koji je kazao kako postoji veliki potencijal za unapređenje i gospodarskih i političkih odnosa.

„U medijima se veznik kako često upotrebljava u izričnim objektnim rečenicama iako je on svojevrsna stilska rezerva vezniku da. Tako nalazimo rečenicu: Smatraju kako je proteklih godina trebalo puno opširnije ili preciznije upoznati hrvatske građane s prednostima ulaska u NATO.

Posve je ispravo umjesto smatraju kako, reći smatraju da. Ponekad objektne rečenice s veznikom kako mogu zvučati dvoznačno poput rečenice: Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan govorio je kako bi vojska trebala napustiti to područje. Nije jasno je li Kučan govorio da bi vojska trebala napustiti to područje ili je govorio o načinu na koji će vojska otići.

S obzirom na to da je u izričnim objektnim rečenicama veznik da češći i običniji od veznika kako, trebali bismo vezniku da dati prednost, a zamijeniti ga veznikom kako samo ako imamo višestruko složenu objektnu rečenicu ili niz nekih drugih zavisno složenih rečenica u kojima se pojavljuje veznik da”, savjetuje Marica Čilaš Mikulić i zaključuje da ne treba svaki veznik da mijenjati veznikom kako.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:54