JEZIK I GOVOR

Lektorica o jezičnoj dvojbi: Koja je razlika između dobrodošao i dobro došao?

‘Ako se nekome radujemo pisat ćemo da je dobrodošao, a ako želimo nekome poželjeti dobrodošlicu pisat ćemo kao – dobro došao‘

Maja Matijević

Magistra hrvatskog jezika i književnosti Maja Matijević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ističe kako se u sastavljenome ili nesastavljenome pisanju ponekad kriju razlike u značenju, a za to su primjer pridjev dobrodošao i izraz dobro došao koji se piše kao dvije riječi.

„Pridjev dobrodošao znači koji dolazi u pravi trenutak, koji je koristan i često se pojavljuje uz imenice, na primjer dobrodošao komentar, dobrodošao prijedlog, dobrodošao savjet... U određenom obliku imamo dobrodošli komentar, dobrodošli prijedlog, dobrodošli savjet, dobrodošla informacija, dobrodošla kritika, dobrodošla pomoć ili pak dobrodošlo iskustvo, mišljenje, osvježenje... Pridjevi su za razliku od priloga primjenjiva vrsta riječi koje možemo sklanjati, odnosno mijenjati po padežima”, objašnjava Matijević pa kao primjer pridjeva dobrodošao u instrumentalu daje rečenicu: „Nadamo se da ćemo i dalje zalaganjem naših članova i njihovim dobrovoljnim radom te dobrodošlom pomoći sponzora uspjeti ovaj program i ostvariti”.

„Ako dobro došao pišemo kao dvije riječi imamo prilog dobro, koji se ne mijenja, i glagolski pridjev radni – došao”, napominje Matijević pa nam daje primjer u perfektu: „Jučerašnji blagdan Tijelova mnogima je dobro došao za produženi vikend”. Ovu rečenicu lako možemo prebaciti u buduće glagolsko vrijeme, futur prvi pa ona glasi: „Sutrašnji blagdan Tijelova mnogima će dobro doći za produženi vikend”. Za kondicional prvi Matijević ističe primjer: „Trener je izjavio da bi njegovoj momčadi dobro došla pobjeda u gostima”.

No, najčešće se, tvrdi ona, taj izraz koristi u optativu – glagolskome načinu kojim se izražava želja, na primjer kada kažemo: „Živjeli!” Tako imamo i primjere: „Dobro došao, prijatelju stari!”, „Dobro došli, dragi gosti!” ili „Dobro nam došli, dragi gosti!”

„Dakle, ako želimo nekome reći da mu se radujemo i da je rado primljen pisat ćemo da je dobrodošao ili dobrodošla, a ako želimo nekome poželjeti dobrodošlicu pisat ćemo kao dvije riječi – dobro došao”, zaključuje Matijević.

Poštovani gledatelji i čitatelji, pitanja u vezi s hrvatskim jezikom i govorom možete nam poslati na našu e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:30