I DALJE U ‘CRVENOM‘

Kuća iz filma čeka obnovu: Nudili su nam novu kuću. Neka je daju kome treba, obnovite nam našu

Drvenu kuću od hrastovine krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, dijelili su s ekipom filma "U gori raste zelen bor"

Dragan Adžić

 Željko Hajdinjak/Cropix

Valjda najslavnija kuća na Baniji, ona u kojoj je snimljen kultni partizanski film "U gori raste zelen bor", čeka na obnovu. Radio je tu nešto Petar Kovačević, čija je tvrtka MLM Molior prva na crnoj listi tvrtki u obnovi, i napravio isto što i svugdje, loš posao, pa iza njega opet sve treba popravljati, a kad će to biti, gazda Dragan Adžić ne zna. Isto kao i prošle godine, dane provodi u kući, spava izvan nje. Prošle je godine sa ženom Sekom noćio u automobilu, danas mu je postelja u mobilnoj kućici.

Troje stanara kuće u Ravnom Rašću 115, zajedno imaju tek nešto manje od 200 godina. Gotovo polovica od tog zbroja ide majci Dragana Adžića, koja je u 95. godini. Otišla je baka poslije potresa kćeri u Solin, jer nije bilo za nju spavati u automobilu, ali srce ju je vuklo natrag. I eto je danas tu, otkud je i otišla. Jedina promjena u međuvremenu, mobilna je kućica koju je obitelji darovala Zaklada Solidarna.

Drvenu kuću od hrastovine krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, dijelili su s ekipom filma "U gori raste zelen bor", Antuna Vrdoljaka. Kuća je bila filmski dom partizanskih boraca, dvojice Borisa, Buzančića i Dvornika, Inge Appelt, Ivice Vidovića.

- Boris Dvornik sjedio je tu na klupi, uzeo jesti neko meso. Došao sam iz škole, vidim sve puno kabela, ljudi, kamera - sjeća se Dragan.

- Majka i baka glumile su u filmu. Bile su "statisti sa zadatkom" - smije se. Kad se film počeo prikazivati, išli su u kino u Glinu. Vidio sam baku kako plače nad poginulim vojnikom, majka je šetala s nekom kravom... Možete si misliti kako dijete doživi kad vidi svoje i svoju kuću na filmu. Ponosno, puno srce - sjeća se Dragan Adžić.

Nada se boljemu. Iako su statičari crvenom naljepnicom kuću označili nesposobnom za stanovanje, Dragan se s njihovim mišljenjem ne slaže. Smatra da su statičari bili u žurbi i pod pritiskom.

- Je se malo nagnula, žbuka je otpala, zidovi i strop su oštećeni. Statičari su kući dali crvenu naljepnicu, ali ja sam ju prijavio za konstrukcijsku obnovu. I naljepnica treba biti žuta, želimo li kuću obnavljati. Ova se kuća ne treba rušiti, siguran sam u to. Bila bi to uostalom i velika šteta. Preživjela je dva rata.

Može li ju netko doći ponovno pregledati?. Solidarna mi je ponudila drugu kuću, da će ju postaviti tu, u dvorištu, ali odbio sam. Nek daju, mislio sam, onome kome više treba, a nama neka se obnovi naša. Cijelo ovo vrijeme sam se nadao da će biti bolje, da će država nešto pokrenuti - kaže.

Treba mu, kaže 50 kvadrata brodskog poda i 30 kvadrata laminata, tražio ih je od SNV-a i Grada Gline, uzalud.

Nedavno je to područje obišao i glumac Rade Šerbedžija. I on je glumio u filmu "U gori raste zelen bor", ali boravio je, pokazuje, Dragan, "tu poviše". Žao mu je što Šerbedžija nije i do njega svratio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:31