KOSOR O PRORAČUNU

Kosor: Rashodi proračuna u 2011. godini se ne povećavaju

 Vlado Kos / Cropix

ERDUT - Nema nikakvih spornih detalja u razgovorima koalicijskih partnera oko državnog proračuna poručila je iz Erduta predsjednica Vlade Jadranka Kosor dodajući kako je proračun za 2011. dogovoren.

- Glavne naznake, ono što bismo mogli nazvati političkim dogovorom stranaka vladajuće koalicije, ali i svih drugih partnera su dogovorene. Proračun je dogovoren u okvirima koji smo si sami zadali. Vlada je predložila Saboru, a Sabor je prihvatio odluku da se rashodi državnog prorčuna u 2011. godini ne povećavaju.

U tako zamrznut proračun, rashode, morat ćemo uklopiti mnoge obveze koje dospjevaju i dolaze i koje kao Vlada moramo pripremiti vezane uz 2011. Tu spominjem povećani iznos za kamate od 1,1 milijarda kuna više, sredstva za provedbu referenduma za ulazak u EU te za parlamentarne izbore i popis stanovništva pa i povećana sredstva za umirovljenike - kazala je premijerka dodajući kako analiziran i broj umirovljenika nakon čega je konstatirano kako nije točno da je nastao stampedo najavom izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Kosor tvrdi da se to kreće u granicama očekivanoga te da se sve to mora uklopiti u zamrznute rahode državnoga proračuna.

- To je dogovoreno kao i da za proračun 2011. godine po prvi puta u RH donesemo Zakon o fiskalnoj odgovornosti kojim će mo sve korisnike državnoga proračuna obvezati posebnom vrstom odgovornosti. Proračun se, temeljem jučerašnjeg dogovora, brusi, rade se posljednje pripreme i već slijedeći tjedan prihvatiti ćemo proračun na sjednici Vlade i uputiti ga u Sabor. Vjerujem da ćemo najduže za 15 dana donijeti Proračun RH za 2011. godinu - kazala je predsjednica Vlade ponavljajući da spornih pitanja nema i da su razgovori prošli u razumjevanju partnera sa situacijom u kojoj se danas nalauzimo, ali i s onim što želimo za slijedeću godinu. Kosor najavljuje predviđanja rasta BDP-a od 1,5 posto ali i više ukoliko se pokrene dio velikih najavljenih investicija.

- Sigurna sam da hoćemo, onda bi rast BDP-a mogao biti i veći - poručila je uvjerena da problema oko izglasavanja proračuna neće biti. - Izmjenili smo Ustav, povećali saborsku većinu koja mora glasovati za Proračun RH, ne očekujem nikakvih problema. Sigurno će biti i veći broj glasova od potrebnih - zaključila je Kosor u Erdutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 08:07