VELIKA KOALICIJA

Konstituirana Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije, Terezina Orlić predsjednica

Orlić je izabrana većinom glasova, a vijećnici Mosta su bili suzdržani
Terezina Orlić
 Bozo Radic/Cropix

Dubrovačko-neretvanska županijska skupština konstituirana je u srijedu izborom Terezine Orlić iz Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS) za predsjednicu što je rezultat poslijeizbornog dogovora vladajuće koalicije HDZ-a, HSLS-a, HSS-a, HSU-a i Hrvatskih suverenista s DDS-om.

„Pred nama je izazovno i teško vrijeme radi koronakrize, ali vjerujem da će konstruktivna rasprava iznjedriti dobre projekte te da ćemo razumski i odgovorno razvijati projekte na zadovoljstvo stanovnika županije. Pelješki most, koji je uskoro gotov, sigurno će donijeti novi gospodarski zamah i vjerujem da ćemo postići samodostatnost županije, kako ne bismo samo ovisili o turizmu“, rekla je novoizabrana predsjednica županijske skupštine Orlić.

Orlić je izabrana većinom glasova, a vijećnici Mosta su bili suzdržani, što im je zamjerio vijećnik HDZ-a Teo Andrić.

„Često nam se događa da nam narod ne vjeruje i svi bismo trebali steći to povjerenje. A kako ćemo to steći, ako se ne možemo međusobno dogovoriti? Ovo me povrijedilo i šokiralo. Most je i u našem klubu prikupljao potpise za prijedlog Pera Jerkovića za drugog potpredsjednika. Ali suradnja mora biti dvostrana. Ako nema povjerenja, loše smo počeli. Stoga ćemo u glasovanju biti suzdržani za prijedlog Pera Jerkovića“, poručio je Andrić. Potom je Jerković povukao svoju kandidaturu, a jednoglasno je, uz Nikšu Sentića iz HDZ-a, za drugu potpredsjednicu izabrana Fani Favro Bukvić iz SDP-a.

Na kraju sjednice se vijećnicima obratio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te istaknuo kako od vijećnika očekuje konstruktivnu raspravu za dobrobit županije.

„Mi jesmo dogovorili poslijeizbornu suradnju s DDS-om, ali pozivam i sve ostale vijećnike. Nikoga nećemo isključiti. Dobrodošlo je sve što je kvalitetno, s naglaskom na konstruktivnosti“, izjavio je Dobroslavić.

Dubrovačko-neretvanska Županijska skupština ima 37 vijećnika. Koalicija HDZ-HSLS-HSS-HSU-Hrvatski suverenisti broji 17 vijećnika, Most osam, koalicija SDP-HNS šest, a koalicija Srđ je Grad-Možemo!-Nova ljevica-Zaokret tri, koliko ima i DDS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:59