NAFTNA GROZNICA U HRVATSKOJ

KONCESIJE ZA JADRAN Država od potrage za naftom već dobila 100 milijuna kuna

Naftne tvrtke u pet godina investirat će ukupno četiri milijarde kuna
 Goran Sebelic/Cropix

Vlada je na današnjoj sjednici izdala deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu koje su dobili konzorciji Marathon Oil i OMV, Eni i Medoilgas i Ina kao samostalna tvrtka, otkrio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Konzorcij Marathon Oil i OMV dobio je dozvole za sedam polja: jedno na sjevernom Jadranu, četiri na srednjem i dva na južnom Jadranu.

Ugovori do 2. travnja

Ina će istraživati na dva polja u južnom Jadranu, a ENI i Medoilgas na jednom na srednjem Jadranu. Sve tvrtke tražit će i naftu i plin, a u Ministarstvu gospodarstva tvrde kako dosadašnja istraživanja pokazuju da će i nafta i plin biti pronađeni. Na natječaj su stigle ponude šest kompanija, a prihvaćeno ih je pet. U Ministarstvu su odbili reći čija je ponuda odbijena.

Ugovor s odabranim tvrtkama potpisat će se u roku od tri mjeseca, a krajniji rok je 2. travnja. U Ministarstvu gospodarstva danas nisu željeli komentirati izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića da će pregovori trajati šest mjeseci. Nisu htjeli komentirati ni spor između potpredsjednika Grčića i ministra Vrdoljaka zbog otezanja Vladine Koordinacije za gospodarstvo da prijedlog odluke o davanju koncesija uputi na Vladu. Naime, Koordinaciji je trebalo više vremena da prijedlog odluke uputi na Vladu nego Stručnom povjerenstvu da odabere najbolje ponude te je Vlada odluku donijela na dan kada je istjecao rok za dodjelu.

Povjerenstvo za pregovore bit će osnovano sljedeći tjedan, a na čelu će mu biti ministar Vrdoljak.

Dodatna pojašnjenja

Prema riječima Barbare Dorić, ravnateljice Agencije za ugljikovodike, veći dio koncesijskog ugovora već je definiran i tvrtke su tijekom natječaja morale pristati na njega, a sad preostaju pregovori oko stvari o kojima tvrtke traže dodatna pojašnjenja. Prema ugovoru, faza istraživanja trajat će pet godina. Očekuje se da bi zbog manje dubine mora istraživanje na sjevernom i srednjem Jadranu trebalo trajati tri godine, a na južnom pet godina. Vrdoljak naglašava da će u tih pet godina naftne kompanije investirati četiri milijarde kuna. Usto, odmah nakon potpisivanja ugovora tih pet kompanija u proračun će uplatiti 100 milijuna kuna na ime naknade za potpisivanje ugovora. Svaki će investitor plaćati administrativne troškove od 600.000 kuna godišnje koji će se svake godine uvećavati za 4 posto. Naknada za istraživanje je od 400 kuna po četvornom kilometru godišnje, ili u fazi eksploatacije od 4000 kuna za istu površinu.

Ponuđeno 29 polja

Za eksploatirane količine ulagači će morati platiti 10 posto tržišne vrijednosti plina ili nafte, a iznos se dijeli između države, županije i lokalnih jedinica. Osim toga, državi ide fiksna naknada za izvađenu naftu ili plin, pri čemu se plaća 1,4 milijuna kuna na svakih 50.000 barela nafte ili 900.000 kuna svakih 25.000 BOE-a.

Najvažniji dio naplate određivat će omjer prihoda i rashoda nastalih “vađenjem” nafte i plina. Ako su prihodi manji od rashoda ili jednaki njima, onda ulagač može zadržati 90 posto energenata, ali ako su prihodi dvostruko veći od troškova, državi mora prepustiti 40 posto nafte i plina koje nađe i izvadi. Na natječaju je potencijalnim koncesionarima ponuđeno 29 istražnih polja, a šest kompanija je dalo ponude za njih 15. Pozitivno su ocijenjene ponude za 10 istražnih polja. Veličina svakog bloka je od 1020 do 1635 četvornih kilometara.

Deset km od kopna

Procjenjuje se da je sjever najbogatiji plinom, a jug sirovom naftom. Polja se nalaze minimalno 10 kilometara udaljena od kopna i šest kilometara od otoka.

Jedno polje, koje je dobio konzorcij Marathon Oil - OMV, nalazi se u području Prevlake koja je još u statusu neriješenoga graničnog pitanja Hrvatske i Crne Gore. No, ministar Vrdoljak tvrdi da oko tog područja nema nikakvog spora. Najavio je da će Hrvatska i Crna Gora uskoro potpisati sporazum o istraživanju Jadrana. On je uvjeren da će se do trenutka eksploatacije granično pitanje riješiti.

Dozvole za istraživanja Jadrana Vlada je odobrila godinu i osam mjeseci nakon što je pokrenut cjelokupni projekt. Ministar Vrdoljak tvrdi da je hrvatski natječaj najuspješniji na svijetu.

- Mnogi su natječaji zbog geopolitičke situacije propali. Ovim se Hrvatska pozicionira kao energetski lider jugoistočne Europe - rekao je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 16:06