PROMETNI PROJEKT

Kohezijski fond: Rok je ova godina, a mi nismo ni počeli

Teško je vjerovati da će se aerodromi, pruge i luke obnavljati novcem iz Europske Unije
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Za projekte prometne infrastrukture nakon ulaska u Europsku Uniju iz kohezijskih fondova Hrvatska bi trebala dobiti 750 milijuna eura. No, realizacije tog ambicioznog plana je pod velikim upitnikom. Naime, tek bi trebali biti odobreni projekti koji će se kandidirati za ova sredstva. Slijedi reguliranje dokumentacije, provođenje međunarodnih natječaja itd. S obzirom na to da su preostale tek dvije godine za ovaj posao, teško je očekivati da će se aerodromi, željezničke pruge i luke obnavljati novcem EU.

Radovi na proljeće

Europska komisija do sada je kroz programe pretpristupnih fondova ISPA i IPA za projekte obnove željezničke infrastrukture odobrila 76 milijuna eura. Od toga je 28,8 milijuna eura za obnovu 33,5 kilometara željezničke pruge Vinkovci - Tovarnik - državna granica, koja bi trebala biti završena ove godine. Vrijednost investicije je 65 milijuna eura. Iz fonda IPA Europska komisija odobrila je 47,1 milijun eura za obnovu pruge na dionici Okučani - Novska, novi sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, te pripremu dokumentacije za obnovu pruge Novska - Dugo Selo. Za obnovu pruge Okučani - Novska u tijeku su izrada projektne dokumentacije i ishođenje dozvola. Natječaji bi se trebali provesti tijekom ove godine, a radovi bi trebali početi u proljeće 2011.

Zaposlili 15 ljudi

Za projekt rekonstrukcije pruge između Dugog Sela i Novske priprema se natječajna dokumentacija za raspisivanje međunarodnog natječaja za projektiranje. Nositelj svih ovih programa je tvrtka HŽ Infrastruktura u kojoj su se tek nedavno zaposlili ljude koji rade na ovim projektima. Za sada na tome radi 15 ljudi, ali planiraju ih zaposliti još.

Omjer izdvajanja sredstava za određeni projekt je 85 posto iz fonda EU, a 15 posto daje Hrvatska. Za projekte željezničke infrastrukture iz IPA programa Hrvatska sredstva još nije povukla, za što ima još dvije godine. Iz istog IPA programa odobrena su i sredstva za financiranje projekata iz područja unutarnje plovidbe.





Pretpristupni fondovi u EU

Odobreni program ISPA

- 28,8 milijuna eura za obnovu pruge Vinkovci - Tovarnik

- Iskorišteno u cijelosti

Odobreni program IPA 2009.

Ulaganje u željeznice: 62,8 milijuna eura

Europska Unija daje 47,1 milijun eura

Hrvatska daje 15,7 milijuna eura

Sredstva nisu povučena - rok tri godine

Ulaganje u razvoj vodnih putova: 7,5 milijuna eura

Europska Unija daje 6,6 milijuna eura

Hrvatska daje 900.000 eura

Dosad povučeno - 119.000 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:33