GLOBALNA ZAVJERA

EU istražuje: Jesu li farmaceuti lažirali pandemiju gripe?

Vijeće Europe pokreće istragu kojom bi se trebao istražiti utjecaj moćnih farmaceutskih divova na globalnu kampanju povodom epidemije svinjske gripe
 Nina Đurđević / CROPIX

ZAGREB - Zdravstvena komisija Parlamenta Europske unije jednoglasno je donijela rezoluciju kojom se traži transparentnost u istrazi moguće korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), farmaceutske industrije i akademskih znanstvenika.

Naime, Vijeće Europe pokreće istragu kojom bi se trebao istražiti utjecaj moćnih farmaceutskih divova na globalnu kampanju povodom epidemije svinjske gripe, tvrdi Centar za istraživanje globalizacije Global Research, a prenosi radio Slobodna Europa.

Dr. Wolfgang Vodarg, predsjedavajući Odbora Parlamenta EU za zdravstvo, pandemiju svinjske gripe ocjenio je "jednim od najvećih medicinskih skandala stoljeća".

"Kako bi plasirali svoje proizvode, cjepiva i lijekove, farmaceutske tvrtke vrše ogroman utjecaj na znanstvenike i nadležne organe, upravljaju vladama diljem svijeta navodeći ih na proglašavanje uzbune te ih prisiljavaju na trošenje zdravstvenih resursa na neefikasne strategije cijepljenja i dovode u opasnost zdravlje milijuna ljudi zbog nedovoljno testiranog cjepiva" - tvrdi dr. Vodarg.

"Pandemija ptičje gripe 2005./2006. godine, zajedno s današnjom pandemijom svinjske gripe, nije samo uzrokovala veliku štetu dijelu pacijenata koji su se cijepili, te zdravstvenom proračunu, već je i uzdrmala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene instutucije" - rekao je dr. Vodarg.

Zadatak Komisije je istražiti postojanje "lažirane pandemije", kao i veze (posebno financijske) između znanstvenika koji su savjetovali njezino proglašenje, s farmaceutskim kompanijama GlaxoSmithCline, Roche i Novartis koji su izvukli ogromne profite zbog nastale pandemije svinjske gripe.

Trudnica zaražena svinjskom gripom kritično

Trudnica iz Ogulina koja je u 24. tjednu trudnoće prije tri tjedna zaprimljena u Zagrebačku kliniku za zarazne bolesti priključena je na ECMO aparat i bori se za život, piše Večernji list.

Njezino se stanje nakon desetak dana pogoršalo, pa je nakon nekoliko dana na respiratoru ponovno priključena na ECMO.

U Klinici se zbog komplikacija nastalih virusom svinjske gripe liječnici također bore za život 28-godišnje Virovitičanke i 34-godišnjeg Zagrepčanina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 00:07