SPAS U 120 DANA

KERUM ZATRAŽIO PREDSTEČAJNU NAGODBU DA IZBJEGNE STEČAJ ‘To je moja privatna stvar’

Odvjetnik vlasnika bivšeg trgovačkog lanca Ivo Juričko otkrio da je ‘Kerum’ podnio prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe zato da izbjegne stečaj koji je zbog duga zatražila tvrtka ‘Kanaan’ iz Donjeg Miholjca.
 Goran Mehkek / CROPIX

Tvrtka “Kerum”, vlasnika Željka Keruma , u utorak 2. srpnja, Financijskoj agenciji (Fini) predala je prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Otkrio je to odvjetnik Ivo Juričko iz odvjetničkog ureda koji zastupa tvrtku “Kerum”. Postupak predstečajne nagodbe bio bi okončan u roku najviše 120 dana, kazao je odvjetnik Juričko.

To znači da “Kerum” mora Fini predati plan financijskog restrukturiranja koje mora prihvatiti Nagodbeno vijeće, a zatim se s njim moraju složiti “Kerumovi” vjerovnici. Fina bi na svojim internetskim stranicama uskoro morala objaviti dokumentaciju iz koje će biti vidljivo koliki su dugovi tvrtke bivšeg splitskog gradonačelnika i kakav joj je plan da se izvuče iz financijskih teškoća.

Marko Kuna, odvjetnik tvrtke “Kanaan” iz Donjeg Miholjca koja je jedan od “Kerumovih” vjerovnika, kaže da predstečajna nagodba u slučaju nekadašnjeg trgovačkog lanca nema smisla jer vjerovnici pristaju otpisati i do 70 posto svojih potraživanja s ciljem da bi dužniku pomogli da se digne na noge, odnosno da bi spasilitvrtku s kojom bi ponovno mogli poslovati.

Davorin Strišković, voditelj općih polova tvrtke “Kanaan”, dodaje da bi u slučaju otvaranja predstečajne nagodbe presudni utjecaj na poslovanje tvrtke i dalje vodio njen vlasnik, odnosno direktor, za razliku od otvaranja stečaja na Trgovačkom sudu kada tvrtku vodi stečajni upravitelj.

Razlog što je odvjetnik Juričko otkrio da je “Kerum” Fini podnio prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe jest to što mu je to u četvrtak na Trgovačkom sudu u Splitu bio argument da od stečajnog suca Paška Bačića zatraži prekid drugog postupka. Radi se postupku utvrđivanja postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad “Kerumom” po prijedlogu tvrtke “Kanaan” zbog duga od 381 tisuću kuna za flips s kikirikijem i slani čips.

Odvjetnik Marko Kuna prigovorio je što “Kerum” na to ročište nije dostavio prokazni popis imovine iz kojeg bi mogli utvrditi koje su atraktivne nekretnine za koje bi, kao mjeru osiguranja, mogli tražiti zabranu raspolaganja. Odvjetnik Juričko mu je odgovorio da “Kerum” ima samo jednog zaposlenika koji bi trebao sam sastaviti prokazni popis imovine koja je brojna.

Odvjetnik tvrtke “Kanaan” je na sudskom ročištu priznao kako se nadao da će “Kerum” platiti dug s ciljem da izbjegne stečaj, kao što je to bio slučaj s tvrtkama “Ezimit”, “Ezimit Grupa”, “Perfa Bio”, “Prodis”, “Jarbolet” i “Lola Ribar”. Odvjetnik Juričko mu je odgovorio kako se to neće ponoviti jer da je u “Kerumu” obavljeno više revizija da se utvrdi kako ta tvrtka ima novca za nagodbe s pojedinim vjerovnicima, a račun joj je u blokadi.

Prema neslužbenim informacijama, Porezna uprava je od Trgovačkog suda u Splitu tražila podatke o tvrtkama koje su prvo zatražile stečaj “Keruma” da bi dan prije sazvanog ročišta obavijestile sud da povlače svoj prijedlog jer im je dug plaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:16