NAMIRENJE 239 MIL. KN DUGA

PREDSTEČAJNA NAGODBA Dionice hotela "Marjan" za spas "Neve" i "Keruma"

Predstečajne nagodbe s vjerovnicima su jedina šansa da tvrtke zbog dugova ne odu u stečaj
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon dioničkog društva “Adriatic” i tvrtke “Kerum”, Financijska agencija Zagreb otvorila je postupak predstečajne nagodbe i nad trećim velikim poduzećem bivšega splitskoga gradonačelnika Željka Keruma – “Nevom Kerum”, javlja Slobodna Dalmacija.

Imovinu “Neve Kerum” među ostalim čini 98 posto dionica društva “Adriatic” koje je vlasnik hotela “Marjan”. Predstečajne nagodbe s vjerovnicima su jedina šansa da tvrtke zbog dugova ne odu u stečaj.

Dug od 541 milijuna kuna

Prvo ročište za “Nevu Kerum” sazvano je za 2. prosinca na Zagrebačkom velesajmu. Nagodbeno vijeće Fine za povjerenicu predstečajne nagodbe imenovalo je Anči Bašić iz Splita, “željeznu lady” koja je kao stečajna upraviteljica “Jadrankamena” izdržala kada su je radnici okružili i tresli u automobilu u kojem se nalazila, te ubrzo u tu pučišku tvrtku u stečaju uspjela uvesti red, rad i disciplinu.

“Neva Kerum” vjerovnicima duguje 541 milijun kuna: oko 524 milijuna kuna za zajmove, 11 milijuna dobavljačima, 2,2 milijuna zaposlenicima, 514 tisuća za poreze i doprinose, te ima 271 tisuća kuna ostalih obveza.

Račun joj je blokiran od 20. kolovoza 2012. godine, a u kolovozu 2013. je blokada na računu po osnovi naloga za prisilnu naplati iznosila više od 50 milijuna kuna. Na plan financijskog restrukturiranja koje je “Neva Kerum” predložila vjerovnicima revizori su dali pozitivno mišljenje.

Većinu imovine čini vlasnički udio u društvu “Adriatic” procijenjen na 400 milijuna kuna. Kako ”Neva Kerum” ima i dug prema tvrtki “Kerum” po osnovi kredita dobivenog za stjecanje tih dionica, u planu restrukturiranja kao logična mjera navodi se da se tvrtki “Kerum” ustupe dionice “Adriatike”, čime bi se obveze “Neve Kerum” smanjile za 285 milijuna kuna.

Vraćanje na rate

“Neva Kerum” bi nadalje 239 milijuna kuna kredita Hypo banci umanjila za 14 milijuna kuna zateznih kamata, te glavnicu vratila u roku od 15 godina, od čega su dvije godine počeka. Potraživanja ostalih vjerovnika, osim radničkih, umanjila bi se za 30 posto i vratila obročno u roku od pet godina. Tako bi dug “Neve Kerum” s 541 milijun kuna pao na 232 milijuna.

Tijekom predstečajne nagodbe pripojile bi se tvrtke “Neva Kerum” i “Kerum”, te bi kao jedno poduzeće prve dvije godine poslovale s gubitkom, od 700 tisuća kuna u 2014., te 3,44 milijuna kuna u 2015. godini. Nakon toga bi poslovala pozitivno.

No, da bi ta pripojena tvrtka mogla namirivati restrukturirane obveze, trebat će prodavati svoju imovinu. To uključuje mogućnost da Hypo banka radi namirenja 239 milijuna kuna duga za kredit preuzme dio dionica hotela “Marjan”, na koja već ima upisano založno pravo, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:03