PAD RIJEČKE MEDIJSKE KUĆE

KAZNENA PRIJAVA PROTIV ČLANOVA UPRAVE GLASA ISTRE Radnici zatražili ostavke uredništva

rijeka, 010405novi list, zgradafoto tea cimas-desk-
 Tea Cimaš/CROPIX

PULA - Radnici "Glasa Istre" kazneno su danas prijavili Alberta Faggiana, a od izvršnog uredništva novina zatražili su da odmah odstupi, navodi u današnjem otvorenom pismu podružnica Sindikata novinara i Hrvatskoga novinarskog društva "Glasa Istre".

Kaznenu prijavu na Županijskome državnom odvjetništvu u Puli, kako stoji u pismu, podnijeli su protiv članova Uprave Alberta Faggiana i Slavena Žmaka zato što su "nesavjesnim poslovanjem u tvrtkama iz Grupe "Andre", kojoj pripadaju "Glase Istre novine" , "Glas Istre trgovina" , RTD i "Novi list" , počinili štetu na teret tvrtaka koje zastupaju.

To je u "Glasu Istre" uzrokovalo probleme sa solventnošću, kašnjenje isplate plaća zaposlenima i česte blokade žiroračuna, kaže se u otvorenom pismu i dodaje kako se sumnja da je nesavjesno poslovanje nastalo tako što je Uprava na povezane tvrtke "Novi list" d.o.o. i "Glas Istre trgovina" d.o.o. uzimala kredite, a druge tvrtke "Glasa Istre novine" d.o.o. opteretila jamstvima.

"Faggiana i Žmaka prijavili smo i zato što nisu dostavili valjane platne liste na temelju kojih bi radnici mogli putem Fine ovršiti račun tvrtke gdje rade, a koja im neredovito isplaćuje plaće, a ujedno pitanje je plaća li im sva davanja", navode u otvorenom pismu predsjednici podružnica Sindikata novinara i Hrvatskoga novinarskog društva u "Glasu Istre" Paulo Gregorović i Boris Vincek.

Od Uredništva "Glasa Istre" zahtijevaju da "odmah odstupi sa svojih pozicija zbog počinjenih iznimno teških i sramotnih profesionalnih i etičkih prekršaja, i to prije svega zbog njihovog aktualnog nečuvenog prešućivanja situacije u 'Novom listu', a time i brutalnog manipuliranja svojim čitateljima", te zbog, kako tvrde, višegodišnjeg poticanja ili pristajanja na cenzuriranje i iživljavanja nad novinarima "Glasa Istre".

"Niti jučer, a niti danas Uredništvo 'Glasa Istre' nije prenijelo na stranice 'Glasa Istre' ni retka iz alarmantnih riječkih tekstova koje su objavili naši kolege iz višedesetljetne partnerske kuće 'Novog lista', u kojima već dva dana riječki kolege na svojim naslovnim i udarnim stranicama upozoravaju na ugrožen opstanak svojega lista, a koji za to stanje optužuju zajedničkog nam vlasnika Alberta Faggiana", navodi se u pismu podružnica Sindikata novinara i Hrvatskoga novinarskog društva u "Glasu Istre" koji smatraju da su za to stanje najodgovorniji političko-ekonomski mentori.

"U slučaju 'Glasa Istre' to je godinama vladajuća istarska stranka IDS, koja dokida baš svaki redak kritike, time i medijsku nezavisnost 'Glasa Istre', a što je nužan preduvjet da bi nam čitatelji vjerovali, ali i da bi demokracija u Istri postala stvarnost, a ne izlizana i nimalo utemeljena političarska laž o najnaprednijoj liberalnoj regiji", zaključili su u pismu i poručili kako su zaposlenici 'Glasa Istre' spremni na zajedničke akcije s kolegama u 'Novom listu' radi zaštite svojih prava te u borbi za istinsku demokraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:13