TEŠKO STANJE

KRIZA U NOVOM LISTU Odbijen opoziv Uprave, Mijić uvjeren: 'Nećemo propasti, dobit ćemo odgovornijeg vlasnika'

Po riječima njihovih predstavnika, radnici smatraju da je sadašnja uprava zbog stanja u Novom listu izgubila kredibilitet i legitimitet te da tročlana uprava nije potrebna
rijeka, 010405novi list, zgradafoto tea cimas-desk-
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Nadzorni odbor Novoga lista prihvatio je danas prijedlog kojim se Uprava obvezuje da do 8. travnja napravi program za smanjenje dugovanja i naplatu potraživanja od vlasnički povezanih tvrtaka.

Nadzorni odbor obvezao je Upravu da, ako taj program ne napravi do tad, aktivira sva sredstva za naplatu potraživanja, uključujući zadužnice, rekao je danas za Hinu predstavnik radnika u Nadzornom odboru te novinske kuće Damir Cupać.

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu bila je zatražila opoziv sadašnje tročlane Uprave Novog lista, ali je danas odlučeno da će se o tome prijedlogu naknadno raspravljati.

Glavni povjerenik Sindikata novinara u Novom listu Marinko Glavan izjavio je za Hinu da je sindikat zatražio da Uprava dovede Novi list u stanje likvidnosti te da se nakon toga na skupštini, promjenama statuta društva, omogući uspostava jednočlane, umjesto sadašnje tročlane uprave.

Po riječima njihovih predstavnika, radnici smatraju da je sadašnja uprava zbog stanja u Novom listu izgubila kredibilitet i legitimitet te da tročlana uprava nije potrebna, među ostalim i zbog mjera štednje.

Sindikat novinara u Novom listu i predstavnik radnika u Nadzornom odboru podnijeli su početkom ožujka kaznenu prijavu protiv tročlane uprave zbog sumnje na zloporabe ovlaštenja i sklapanja štetnih ugovora, a nedugo potom policija je počela izuzimati dokumentaciju iz Novoga lista.

Podnositelji kaznene prijave sumnjaju da uprava, to jest Gordan Knežević, Albert Faggian i Slaven Žmak, nije poduzela sve što im je bilo na raspolaganju da zaštite Novi list od nelikvidnosti i da naplate potraživanja od drugih tvrtki vlasnika Novoga lista Alberta Faggiana.

Predsjednik Uprave novoga lista Gordan Knežević potvrdio je prošlog tjedna da Novi list ima problema s likvidnošću koje pokušava riješiti, kazavši da vjeruje da će u okviru oko mjesec dana sva ključna potraživanja, prije svega za plaće zaposlenika, biti podmirena.

Plaće u Novom listu kasne oko mjesec dana, minimalna plaća od neto 2500 kuna je isplaćena prošlog tjedna, a po riječima Glavana, nije poznato kada će plaće u cijelosti biti isplaćene.

Mijić: Novi list neće propasti

ZAGREB - Novi list neće propasti, a za te bi riječke dnevne novine najbolje bilo kada bi se našao novi i odgovorniji vlasnik, jer su sadašnji većinski vlasnik i uprava u pitanje doveli opstanak lista, istaknuto je večeras na tribini "Kakva je budućnost Novog lista?" u Novinarskom domu u Zagrebu.

Na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND), na kojoj su, uz ostale, sudjelovali glavni urednik Novog lista Branko Mijić, predsjednik Uprave Gordan Knežević, predsjednik Sindikata Marinko Glavan, novinar i komentator Boris Pavelić i predsjednik ogranka HND-a u Novom listu Denis Romac, pokušalo se odgovoriti na pitanja zašto je opstanak Novog lista doveden u pitanje, tko je odgovoran za sadašnju situaciju i kada su počeli problemi u tom riječkom listu.

"Novi list sigurno neće propasti jer on nije samo institucija Rijeke i on nije samo pozivanje na tradiciju Frane Supila, nego je on kulturna institucija. Sadašnja situacija će se srediti tako što ćemo dobiti novog i odgovornijeg vlasnika", rekao je Mijić. Ističući kako hitno treba riješiti pitanje vlasnika, Mijić je ustvrdio da su većinski vlasnik Novog lista Albert Faggian i uprava doveli u pitanje opstanak tih dnevnih novina.

Navevši da Novi list posluje pozitivno, a da su problemi nastali zbog oko 10 milijuna kuna duga tvrtki u Faggianovom vlasništvu prema tim dnevnim novinama, Mijić je rekao da se najviše boji udara na slobodu riječi u Hrvatskoj, a koji nisu očekivali sada kad smo članica EU.

"Početkom 90-ih i u ratnoj situaciji to je možda bilo i za shvatiti, ali nismo očekivali da danas takav udar na slobodu riječi može doći iznutra", istaknuo je Mijić. Ustvrdio je da politika nikada nije utjecala na uređivačku politiku tih dnevnih novina.

Naglasivši da Novi list ostvaruje dobit, Knežević je rekao da je problem nastao zbog nedovoljne mogućnosti naplate prihoda od Faggianove tvrtke "Andre", koja je i većinski vlasnik Novog lista. Pojasnio je da je u prošla dva mjeseca došlo do većeg pogoršanja likvidnosti, posebno u Glasu Istre, zbog čega su i kasnile plaće.

Knežević očekuje da će Novi list ove godine imati oko 1,5 milijuna kuna dobiti, ali da se svi prihodi moraju i naplatiti. "Veći dio prihoda uspijemo naplatiti, ali sada trenutno ne možemo naplatiti prihode od naših najvećih partnera", kazao je Knežević. Dodao je i da je Novi list zadužen za oko 13 milijuna kuna.

Novi vlasnik bio bi najbolje rješenje, smatra i Pavelić koji je ocijenio da je propadanje Novog lista počelo kada je većinski vlasnik novina postao Robert Ježić. S tim se složio i Romac kazavši da je "sve nizbrdo krenulo" kada je oko 50 radnika odlučilo svoje dionice prodati Ježiću koji je tako postao vlasnik 51 posto dionica Novog lista. "To je bio dalekosežan čin", rekao je Romac.

Tijekom rasprave upozoreno je na potrebu poštivanja radničkih prava i isplate plaća. "Problem je što radimo za tvrtku koja odlično posluje, a mi ne dobivamo plaće", rekao je, među ostalim, predsjednik Sindikata Novog lista Marinko Glavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:49