JADRAN BARAČ

Kandidat SDP-a u Dubrovniku odustao od kandidature zbog svađe oko klima uređaja

Podnio je neopozivu ostavku i na funkciju predsjednika Gradske organizacije SDP-a Dubrovnik: "Reagirao sam potpuno neprimjereno"
Jadran Barač
 Bozo Radic/Cropix

Nakon međususjedske svađe koja je rezultirala njegovim uhićenjem i kaznenom prijavom zbog prijetnje, predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač (37) jučer je, nakon noći provedene u pritvoru, podnio ostavku na dužnost stranačkog čelnika za Dubrovnik te povukao kandidaturu za gradonačelnika Dubrovnika na svibanjskim lokalnim izborima.

- Dugogodišnje obiteljske razmirice, prepune šikaniranja, uvreda, pa i prijetnji meni i bliskim osobama, kulminirale su događajem koji se zbio u subotu kada sam, priznajem, reagirao na krajnje neprimjeren način. Policiji sam se sam predao i priznao ono što mi se stavlja na teret. Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije, kao i funkcije koje obnašam kao javna osoba, a vjerujem da javne osobe trebaju biti primjer svima drugima u društvu, ovim putem najavljujem povlačenje iz utrke za gradonačelnika Dubrovnika te podnosim neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Gradske organizacije SDP-a Dubrovnik - obavijestio je Barač novinare i izrazio žaljenje zbog svog čina koji će imati sudski epilog.

Višegodišnje razmirice

Barač se, podsjetimo, u subotu javio policiji nakon verbalnog okršaja s 34-godišnjim susjedom L. K. na dubrovačkom predjelu na Kapelici. Razlog su navodno bile nesuglasice oko postavljanja vanjske jedinice klima-uređaja, no službenih potvrda o tome nema. Baračev susjed nije želio komentirati nemili događaj bez konzultacije s odvjetnikom. Pravnog zastupnika od vikenda ima i bivši čelnik dubrovačkog SDP-a. Brani ga dubrovački odvjetnik Dino Hadžiomerović koji je potvrdio kako je njegovu klijentu izdano rješenje s mjerom opreza kroz zabranu približavanja oštećeniku.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jučer su izvijestili kako su policijski službenici uhitili 37-godišnjeg muškarca zbog prijetnji upućenih 34-godišnjaku te kako se radi o susjedima među kojima su višegodišnje razmirice.

Nakon što se Barač predao policiji, u policijsku postaju stigao je i oštećenik L. K. koji ga je kazneno prijavio zbog prijetnje. Barača se tereti za kazneno djelo iz članka 139. stavka 2., koji se odnosi na prijetnju osobi ili njoj bliskoj osobi kako će joj se nanijeti zlo, usmrtiti je, ubiti, teško ozlijediti, oteti i slično. Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu zatvora do tri godine.

Nezavidna situacija

Nakon Baračeva povlačenja u osvit nadolazećih svibanjskih izbora dubrovački SDP našao se u nezavidnoj situaciji.

I inače mu nedostaje prepoznatljivih lica koja bi mogla preuzeti kandidaturu za gradonačelnika. U nacionalnim okvirima profilirala se tek bivša saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić, doktorica dentalne medicine, koja se za gradonačelnicu Dubrovnika već kandidirala na lokalnim izborima 2017., no na kraju je osvojila najmanje glasova od svih sedam kandidata koji su sudjelovali u utrci.

Dubrovački incident komentirao je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Javne osobe svojim ponašanjem moraju biti primjer drugima, a odstupanje od takvog ponašanja je neprihvatljivo. Iskreno mi je žao što je kolega Jadran Barač u subotu postupio kako je postupio, međutim pozdravljam činjenicu da je preuzeo odgovornost za svoje ponašanje, priznao počinjenje djela i odstupio sa svoje pozicije u Gradskoj organizaciji SDP-a u gradu Dubrovniku i izašao iz izborne utakmice. Nadam se da će nadležna tijela detaljno ispitati sve okolnosti ovog slučaja, a pogotovo u dijelu koji se odnosi i na prijetnje koje je primio kolega Barač - poručio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 21:25