OTKRIVAMO

Kako je Kovačević dobio prostore u Zagrebu: Državne lokale zakupio je u vrijeme posrnulog ministra

Donosimo sve detalje o poslovnom odnosu uhićenog šefa Janafa, bivšeg ministra i vlasnika vile u Samoboru
Poslovni prostori u Miškecovom prolazu, Dragan Kovačević
 Cropix Desk | Hanza Media

Tri državna prostora u Miškecovu prolazu u Zagrebu pripala su na natječaju 2017. godine tvrtki Rebeca iz Zagreba. U to vrijeme ministar državne imovine bio je bivši ministar Goran Marić, a tvrtku Rebeca, koja je tada pobijedila na natječaju, osnovala su poduzeća Lucciola poduzetnika Nevena Perice i Eko-glob, čiji je osnivač društvo Globfi, a čiji je, pak, osnivač Finkor, tvrtka koja je i vlasnik prostora u kojem se smjestio takozvani klub Dragana Kovačevića.

Donedavni predsjednik Janafa, koji je u pritvoru zbog sumnje da je primio mito od 1,9 milijuna kuna, ujedno je osnivač te tvrtke.

Sve te tvrtke prijavljene su na adresi na kojoj se smjestio Kovačevićev klub i u njima je direktorica Ivana Širić.

Zanimljivo je pritom spomenuti da su mediji ovih dana pisali da je upravo u Janafu radila i nevjesta bivšeg ministra Marića.

Riječ je o tri poslovna prostora u Miškecovu prolazu - dva od 22 četvorna metra, za koje najamnina iznosi 3900 kuna, te jedan od 29 kvadrata, čija je najamnina 5200 kuna.

U jednom od prostora nedavno je otvorena pivnica. Podsjetimo da se upravo u aferi s ministrom Marićem spominjala tvrtka Alfa stan grupa (jer je u jednom od stanova koje je gradila u najmu živio njegov sin).

Pritom je zanimljivo da su u garaži suvlasnika Alfa stan grupe, koja se bavi građevinarstvom, u Samoboru istražitelji ovih dana pronašli Kovačevićev automobil.
"Samobor, strogi centar, prekrasna novoizgrađena (2006. godine) obiteljska vila katnica. Razvedena u samo dvije etaže, ukupne površine oko 600 četvornih metara.

Smještena na potpuno ravnom i uređenom zemljištu od 1525 četvornih metara... Prizemlje 200 četvornih metara, garaža za četiri automobila, WC, strojarnica, ostava... Cijena: 790.000 eura" - tako je na Njuškalu prije godinu dana glasio oglas za prodaju jedne od dviju vila u Samboru u sklopu kojih se smjestila i ta garaža.

Riječ je o novcu koji se, navodno, dovodi u vezu s donedavnim predsjednikom Uprave Janafa Draganom Kovačevićem, uhićenim u USKOK-ovoj akciji pod optužbom za primanje nepunih 2 milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka.

Radi se o garaži koja je u vlasništvu Kovačevićeva poznanika i poduzetnika Deana Šparavca, člana društva, osnivača i direktora Alfa stan grupe, koja je registrirana za gradnju stambenih i nestambenih zgrada. Vila uz tu garažu također je u Šparavčevu vlasništvu, a ona koju je putem oglasa prodavala agencija za nekretnine na Njuškalu u međuvremenu je prodana, ali, navodno, mimo agencije.

Prijašnji vlasnici bili su Vilko i Alfonsina Vlahović. Poduzetnik iz Njemačke Vlahović vilu je odmah nakon gradnje upisao na ime svoje supruge Alfonsine.

U izvatku iz zemljišnih knjiga danas je vidljivo da se u srpnju prošle godine na Vlahovićevu nekretninu kao vlasnik upisao Dragan Čolić iz Makarske, a navodno je riječ o vlasniku kladionice iz Bosne i Hercegovine.

No, vratimo se na Deana Šparavca i Alfa stan grupu, o kojoj se pisalo kad je otkriveno da u najmu jednog od stanova u zgradi koju je gradila živi sin bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića.

Ta priča se zakomplicirala kada je otkriveno da su vlasnik tog stana Veslačka nekretnine, koje su tvrtka kći Šted Investa u kojem je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008., kada se povukao jer je 2008. ušao u Sabor kao zastupnik HDZ-a.

Ministra Marića povezivalo se tada s tvrtkama u kojima se uglavnom kao vlasnik pojavljivao poduzetnik Željko Udovičić, bivši vlasnik likvidirane Štedbanke, kojega su 2017. godine 24 sata stavila na listu "200 obitelji koje imaju Hrvatsku" i o kojima su pisala kako su se obogatile. Upravo je Udovičić bio jedan i od suvlasnika Alfa stan grupe, iz koje se nakon afere s ministrom Marićem povukao, a u vlasništvu je ostao Dean Šparavec.

Riječ je o tvrtki u čijem je izvješću o poslovanju za 2019. godinu poduzetnik Šparavec naveo da "društvo bilježi uspješnu poslovnu godinu te da je ostvaren ukupan prihod od 26,3 milijuna kuna, rashod od 23,6 milijuna kuna i dobit od 2,6 milijuna kuna ".

Na temu budućeg razvoja tvrtke, Šparavec je lani imao velike planove: "Tržište nekretnina, a time i graditeljstvo u RH, posljednjih nekoliko godina kontinuirano raste i taj će trend obilježiti i iduću poslovnu godinu. Društvo priprema dva projekta.

U završnoj fazi pripreme je projekt Blok Bužanova - Štrigina sa 60 stanova i dva poslovna prostora čija je gradnja trebala početi u travnju 2020. godine. U početnoj fazi pripreme je stambeno-poslovni blok na lokaciji bivše tvornice Kamensko."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:08