‘SRCE ME BOLI...‘

Ruši se kultna zagrebačka tvornica, doznali smo tko će ondje graditi stanove

Radnice smatraju da je njihova tvornica namjerno uništena zbog vrijednog građevinskog zemljišta u Zagrebu
Rušenje nekadašnje tvornice Kamensko
 Boris Kovacev/Cropix

Srce me boli kad čujem da se ruši naša tvornica Kamensko. Ne mogu ondje niti proći. Radila sam 34 godine u toj zgradi, a na kraju sam ostala bez pet plaća i otpremnine, i to zato da bi netko tko ima puno zaradio još više - kaže Đurđa Grozaj, bivša radnica nekadašnje tekstilne tvornice Kamensko, čije je rušenje počelo ovih dana. Tvrtka Alfa stan centar d.o.o., koja je početkom 2020. godine kupila tu česticu, planira graditi kompleks stambenih zgrada.

Iako je tu parcelu na dražbi nakon stečaja tvornice kupila tvrtka Anni Aurei u vlasništvu križevačke tvrtke Radnik za 24 milijuna kuna, oni su očito odustali od realizacije projekta koji su bili najavljivali te su zemljište prodali Alfa stan centru, s time da nije poznato za koji iznos.

image
Predsjednica udruge Kamensko Đurđa Grozaj
Ranko Suvar/Cropix

Zanimljivo je također da je u veljači ove godine Antunu Crlenjaku, koji je u javnosti najpoznatiji kao bivši direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko, počelo suđenje u Osijeku zbog zloupotreba u gospodarskom poslovanju, ali ne u spomenutoj tvornici.

Međunarodni sud

U zemljišnim knjigama vidljivo je, naime, da je Alfa stan centar 2021. godine stavio zabilježbu o kreditu u iznosu od 98,9 milijuna kuna kod Erste&Steiermärkische banke. Riječ je, naime, o grupaciji koja je u Zagrebu već realizirala nekolicinu stambeno-poslovnih projekata i u kojoj je jedan od direktora i suvlasnika Dean Šparavec, poznatiji po aferi s Draganom Kovačevićem, bivšim čelnim čovjekom Janafa, koji je u njegovoj garaži sakrio novac.

U najnovijoj tvrtki, uz već poznata imena iz Alfa grupacije, Dejana Šparaveca i Matu Mustapića, pojavljuju se još Ivan Katavić i Zdravko Bubalo, čiji je stric Steve Bubalo, milijunaš iz Kalifornije.

Uglavnom, oni planiraju za dvije godine na toj lokaciji sagraditi stambene zgrade. Samo rušenje trebalo bi biti završeno do rujna, a potom bi se do veljače 2022. radio iskop te kompleks stambenih zgrada. Pokušali smo jučer doći do nekoga iz tvrtke Alfa stan, ali na mobitel koji je prijavljen za prodaju nitko nije odgovarao. Inače, stanovi spomenute grupacije slove za kvalitetne te se na tržištu prodaju po visokim cijenama, koje počinju od najmanje 2500 eura po četvornom metru, a i izuzetno su traženi, posebno nakon što je potražnja za novijim zgradama pojačana nakon potresa. Projektant je arhitektonski studio Njirić plus arhitekti.

image
Rušenje nekadašnje tvornice Kamensko
Boris Kovacev/Cropix

Kompleks bivše tvornice odjeće u Reljkovićevoj ulici stajao je prazan proteklih desetak godina otkako je Trgovački sud zbog duga od 80 milijuna kuna poslao tvornicu u stečaj. Radnice Kamenskog u rujnu 2010. godine krenule su u štrajk glađu u parku prekoputa. Kamensko je na koncu ipak zatvoreno, a na cesti je ostalo 420 radnica. Zaposlenice od propale tvrtke još potražuju svoje neisplaćene plaće, pa se stoga svake godine u rujnu, na obljetnicu štrajka glađu, sastaju u parku pokraj Kamenskog kako bi podsjetile javnost na muku koju su prošle.

Radnice smatraju da je njihova tvornica namjerno uništena zbog vrijednog građevinskog zemljišta. Neke od njih, predvođene Đurđom Grozaj, pokrenule su udrugu Otvoreno Kamensko, u kojoj djeluju i danas, šiju odjeću i bave se sitnim popravcima, a podigle su i tužbu protiv Hrvatske na Međunarodnom sudu za ljudska prava, od koje su, kaže, ipak odustale zbog nedostatka novca.

Tvornica iz 1943.

- Izuzetno sam zahvalna današnjem gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, koji nas je usmjerio kako da udrugu postavimo na svoje noge. Upravo on nam je dao vjetar u leđa i sugerirao nam kako da iz lošeg napravimo dobro, iz kraja početak, i za to sam mu beskrajno zahvalna - prisjeća se Grozaj i dodaje da njihova udruga pomalo postaje sve unosnija.

image
Rušenje nekadašnje tvornice Kamensko
Nera Simic/Cropix

Tvornica Kamensko osnovana je 1943. u Lici za potrebe opskrbe narodnooslobodilačkog pokreta odjećom i obućom. Nakon rata tvornica je preseljena u Zagreb, na svojem je vrhuncu imala pogone u nekoliko gradova i zapošljavala 2600 ljudi, a svoje je proizvode izvozila i na zapadno tržište. Nakon privatizacije Kamensko je nastavilo proizvoditi. Ondje su se šili Dinamovi dresovi i odijela za prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 08:47