IZ MINUTE U MINUTU

Kako je bježao Sanader: Pogledajte kronologija bijega iz minute u minutu10

 AP Photo/Darko Bandic, File

ZAGREB - 10 sati: Jutarnji.hr objavljuje da je u Sabor stigao DORH-ov zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta Ivi Sanaderu .

10.30 sati: Glasnogovornica predsjednika Sabora Marina Buntić-Jurčić potvrdila je da je jučer ujutro Luki Bebiću stigao zahtjev iz DORH-a te da je proslijeđen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP), ali kako ne može otkriti sadržaj zahtjeva jer ima oznake tajne.

Prve reakcije stranaka:

SDP-ov Zoran Milanović izjavio je kako se “ničijoj nevolji ne raduju, ali se pravda mora provoditi. Oni koji su to propustili trebali bi barem moralno odgovarati”.

Predsjednik Ivo Josipović je kratko rekao da očekuje pravedan postupak.

SVE O SKIDANJU IMUNITETA IVI SANADERU PROČITAJTE U SPECIJALU JUTARNJEG.HR

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije ništa želio komentirati.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije Željko Jovanović izjavio je da je to dobra vijest uz Dan borbe protiv korupcije, koji se obilježavao jučer.

10.45 sati: Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader iz kuće je izašao u crnom kaputu i nakratko se pogledom osvrnuo unazad. U tom trenutku pokraj njega je prošla plava buba VW Cabrio. Nije poznato kamo je otišao

11.45 sati: Neslužbeno se doznaje da je registiran na graničnom prijelazu Bregana

13.06 sati: Ivo Sanader pobjegao je iz Hrvatske! Potvrdio je to glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Naglasio je da MUP nije imao nikakav nalog za uhićenje ili zadržavanje Ive Sanadera. Zato nije ni spriječen u prelasku granice oko 11. 45 sati na hrvatsko-slovenskom prijelazu Bregana

Sanadera je u plavoj bubi kojom je prešao granicu vozila kći Bruna

Slovenski premijer Borut Pahor izjavljuje da je obaviješten o tome da je Sanader prešao slovensku granicu

13.30 sati: Andrija Hebrang izjavljuje da je šokiran Sanaderovim bijegom i dodaje: “Sad mu što prije trebamo skinuti imunitet”

14.28 sati: Novinarima Večernjeg lista javio se SMS-om: “Na putu sam i naravno da ću se odazvati USKOK-u.”

14.30 sati: Zakazana sjednica MIP-a. Tema je zahtjev za davanje odobrenja za pokretanje postupka protiv Tonina Picule.

14.40 sati: Predsjednik Josipović zatražio ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka jer je “učinjen veliki propust”.

14.52: MIP je jednoglasno, u manje od dvije minute, ukinuo imunitet Sanaderu

15.00 sati: Počela saborska rasprava na kojoj se treba glasovati o ukidanju imuniteta Sanadera

15.50 sati: Slovenski radio objavio je, pozivajući se na neslužbene informacije, kako doznaje da je Sanader prijavljen za let u London s ljubljanskog aerodroma Brnik u 15.50 sati.

16.30 sati: Poznanik Božo Dimnik, predsjednik Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva iz Metlike, kaže da je slučajno sreo Sanadera blizu aerodroma u Ljubljani. Rekao mu je: “Najvjerojatnije se neću vratiti”.

17.00 sati: Sabor je Ivi Sanaderu jednoglasno sa 104 glasa ukinuo imunitet za pritvor i da nije napustio Hrvatsku, policija bi ga lišila slobode i stavila u pritvor odnosno istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 17:36