ULOVLJEN NA AUTOCESTI

Ivo Sanader uhićen dok je plaćao cestarinu kod Salzburga!

Zagreb,031010.Kozarceva 21.Bivsi premijer Ivo Sanader snimljen na ulasku u kucu. Sanader se jutros sa suprugom Mirjanom vratio iz Amerike.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Ivo Sanader uhićen je kod Salzburga u Austriji! Austrijski Kurier objavio je da je bivši premijer Hrvatske uhvaćen na naplatnim kućicama St. Michael u blizini Salzburga u točno 15:46 sati. Glasnogovornik austrijske policije za Jutarnji je izjavio da se Sanader kretao u smjeru Njemačke. Prilikom uhićenja nije davao otpor - javlja Kleine Zeitung .

S njim u automobilu se nalazio i njegov brat Miroslav, koji inače živi u Austriji, piše austrijski list Krone . Njegov brat nije uhićen, potvrdila je agenciji APA glasnogovornica odvjetništva u Salzburgu Barbara Fechtinger. Odmah nakon uhićenja, Sanadera je tamošnja policija prepratila pred austrijskog suca koji mu je odredio 30-dnevni pritvor. Sanader će biti prevezen u istražni zatvor u Innsbrucku, no još se ne zna točno kada.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić za RTL je izjavio da je Sanader bio prijavljen za let München-Washington, ali bijeg u Ameriku mu je propao jer su mu tamošnje vlasti odbile zahtjev za vizom.

Austrijski dnevnik Krone ističe da je bivši hrvatski premijer Sanader, u Hrvatskoj prozvan "glavom korupcijske hobotnice", jedna od ključnih figura u aferi Hypo, te kako je Sanaderovo uhićenje Austrijancima idealna prilika da ga ispitaju oko te afere.

SVE O UHIĆENJU IVE SANADERA PRATITE NA SPECIJALU JUTARNJEG.HR!

I ureda austrijskog ministra pravosuđa potvrđena je mogućnost da će Sanader biti ispitan prije izručenja Hrvatskoj.

Također, dnevnik Krone ističe prisan odnos bivšeg hrvatskog premijera Sanadera s bivšim austrijskim kancelarom Wolfgangom Schüsselom.

Vijest o Sanaderovom uhićenju objavljena je nakon što su iz Slovenije u medije došle neslužbene informacije da se Sanader ne nalazi u Deželi.

Danas se Sanadera očekivalo oko 16 sati na graničnom prijelazu Bregana, gdje su se okupili brojni predstavnici medija. Na granicu je prije došao i odvjetnički trojac u sastavu Željko Gulišija, Ivan Lovrić i jedan od Lovrićevih partnera, koji je prešao granicu, ušao u Sloveniju i krenuo se, navodno, naći sa svojim klijentom - dr. Ivom Sanaderom.

Procedura izručenja Hrvatskoj mogla bi potrajati nekoliko mjeseci, s obzirom da austrijsko pravosuđe ima najduži period izručivanja od svih zemalja Europske Unije. U slučaju Zagorec na izručenje se čekalo 19 mjeseci.

Podsjetimo, jučer je DORH uputio Saboru zahtjev za ukidanjem imuniteta Sanaderu zbog sumnje na korupciju. Sanaderu je imunitet Mandatno-istražno povjerenstvo (MIP) ukinulo nakon svega dvije minute zasjedanja. Ubrzo nakon vijesti o zahtjevu za ukidanjem imuniteta, Sanader se dao u bijeg iz Hrvatske, a sve do uhićenja u Austriji nije bilo nikakve službene potvrde o njegovoj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:59