BOSNA NAGRADILA DVOJE HRVATSKIH INTELEKTUALACA

Jelena Lovrić dobila nagradu za iskazanu građansku hrabrost

Nagradu “Duško Kondor”, koja se od 2007. godine dodjeljuje za građansku hrabrost, ove je godine dobilo dvoje hrvatskih građana, novinarka Jelena Lovrić i sveučilišni profesor i književnik Predrag Matvejević .

Jelena Lovrić dobila je nagradu za afirmaciju građanske hrabrosti. Dodjela će se održati 6. ožujka u Sarajevu na Europski dan pravednika.

Ljudskost bez naknade

Nagradu dodjeljuje organizacija NVO Gariwo smještena u Sarajevu, koja je dio šire međunarodne organizacije što se bavi ljudskim pravima i ugroženim slobodama. Projekt Gariwo svake godine bira “Pravednike” (po uzoru na židovsko priznanje Pravednik među narodima), s tim da nagrada nije vezana uz nacionalnu pripadnost onoga zbog čije se slobode riskira vlastiti život.

Upravo je to i cilj Nagrade “Duško Kondor”. Komisija je prilikom odabira laureata primjenjivala dva osnovna kriterija: da je pojedinac ili grupa riskirala iskazivanjem građanske hrabrosti i da nije tražila ni primila materijalnu naknadu za učinjeno.

I Partiji i Tuđmanu

Nagradu su dobili i Goran Čengić (posthumno), Nebojša Popov te Melisa Ismičić.

U obrazloženju za Predraga Matvejevića ističe se da je riskirao život pišući. Jelena Lovrić nagradu je dobila zbog afirmacije građanske hrabrosti u dugom razdoblju od ranih osamdesetih do današnjih dana. Iako je bila svjesna da će biti u sukobu s političkim ideologijama, kritizirala je Partiju, a poslije i Franju Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:16