IZ DŽEPA NA VRAT

Jedina Hrvatica koje eure mijenja nazad u kune: ‘Trebaju mi lipe za nakit, prijatelji ih donose u vrećama‘

Martina preko obrta Svaštarija naušnice s kovanicama prodaje po 9 eura, a izrađuje i ogrlice i narukvice, i ima stotine narudžbi

Naušnice od kovanica lipa za kojima vlada pomama na Facebooku

 Martina Slukić-palinkaš/

Martina Slukić-Palinkaš preko svog obrta Svaštarija by Fayterica odlučila se "pozdraviti" s hrvatskim kunama pa krenula s izradom nakita od zlatnih i srebrenih kovanica kuna od 10 i 20 lipa. Zbog opsežnog broja narudžbi koji pristižu diljem Hrvatske mijenja euro kovanice u hrvatske kovanice lipa, kako bi imala dovoljno materijala za izradu naušnica. Možda je i jedina.

-Imala sam višak kovanica koja sam trebala nekako potrošiti pa sam ih odlučila iskoristiti na najbolji mogući način – izradom nakita, a kako svi nekako odajemo počast toj kuni, nekako mi je ovo najbolje sjelo. Za sada planiram iskoristiti što više lipa, a prema željama kupaca radit ću različite narudžbe, kaže nam Martina.

image
Martina Slukić-palinkaš/

Nakon objave na Facebook profilu Svaštarija by Fayterica pristizale su joj stotine narudžba diljem Hrvatske, pa vikende provodi u izradi nakita, najviše naušnica, a u pripremi su i narukvica te ogrlica.

-Sada skupljamo preostale kovanice, a zapravo ih nismo niti imali puno, tako da sada mijenjamo eure u kune, odnosno lipe, a moji dobri prijatelji te članovi obitelji mi također istresu punu vrećicu kovanica koje ja onda čistim i bušim rupe., nastavlja dalje Martina.

Za izradu ove vrste naušnica joj stoga treba nešto više vremena, međutim sve ovisi o modelu naušnice te od koliko dijela se sastoji. Što se tiče kovanica koje koristi, za sada su to lipe od 5, 10 i 20 lipa jer su one najlaganije, a od kojih najviše koristi kovanicu od 20 lipa jer je na poleđini prikaz grane lipe u cvatu. Naušnice trenutno prodaje za 9 eura ili pak za 12 eura za one naušnice koje se sastoje od tri dijelova.

image

nakit od lipa

Martina Slukić-palinkaš/

Hrvati se od kuna opraštaju na razne načine. Tako je u posljednjih dva dana, pedesetero ljudi u grupi ‘Majstor u svom domu‘ podijelilo svoje radove, većim dijelom crteža i fotografija s motivom drveća, dok se ostatak pozabavio s izradom crteža hrvatskog grba. Također, oni s velikim strpljenjem i znanjem oko lakiranja te izradom uspomene hrvatskih kuna i lipa, neki su se pozabavili izradom flašica i vaza te zdjelice.

Korisnici grupe ‘Majstor u svom domu‘ ispunili su grupu svojima ručnim radovima hrvatskih kovanica, a većina njih napominju da fotografije imaju sentimentalnu vrijednost pa ih neće prodavati, dok su se pojedinci odlučili na izradu nekoliko primjeraka pa će iste prodavati. Većina njih koristi se tehnikama crtanja drveća te lijepljenja kovanica na te crteže, dok ostatak koristi platno te ručno oslikava platno s profesionalnim bojama.

image

nakit od lipa

Martina Slukić-palinkaš/

-Na ideju sam došla kada sam vidjela sva razna drveća u grupi, rekoh, uz to bih mogla ubaciti i nas kao obitelj. Koristila sam platno, akrilne boje, lijepilo za drvo i željezo. Dobila sam dosta upita za izradu sličnih "slika", ali odlučila sam ostaviti nešto personalno za moju obitelj, kaže Ana koja svoje ideje ostavlja na platnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:31