TKO BI RUŠIO JACU?

Je li HDZ pred raskolom? Pogledajte tko je ZA, a tko PROTIV premijerke Kosor

Od Polančecova svjedočenja jača priča o raskolu i sve manjoj stranačkoj podršci premijerki Kosor
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Nema sukoba, nema svađa, svi smo jedinstveni - tako ovih dana, na novinarska pitanja što se zbiva u HDZ-u, odgovara većina članova iz vrha vladajuće stranke. No, očito je da su zadnja događanja oko bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca unijela velik nemir u stranku. Od njegova svjedočenja pred istražnim povjerenstvom priče oko raskola u vrhu HDZ-a ne prestaju, a jedna od teorija je da premijerka Jadranka Kosor više nema potporu vrha stranke te da je sve više onih koji je ne žele na čelu HDZ-a.

Kao glavni premijerkin protivnik sve se češće spominje Vladimir Šeks. Nekadašnji veliki saveznici u “slučaju Sanader” navodno više nisu u dobrim odnosima, a u medijima se špekulira kako je upravo Šeks taj od kojeg su iscurile informacije o tajnom sastanku Kosor - Polančec. Šeks bi, navodno, na mjestu novog šefa HDZ-a najradije vidio ministra Božidara Kalmetu.

Iznenadni sastanak

S druge strane, pak, Kalmeta, kažu naši izvori, samo čeka pogodnu priliku da se povuče. Jesu li te informacije točne ili i Kalmeta čeka samo svoju priliku, teško je reći. No, zanimljivo je da su se Šeks i Kalmeta jučer - na dan kad je u medijima objavljeno da Šeks ruši Jadranku Kosor i da na njeno mjesto želi instalirati Božidara Kalmetu - sastali u Saboru. Njih dvojica više od dva sata zadržali su se na ručku u Saboru, i to u restoranu rezerviranom za čelne ljude Sabora i njihove goste u koji nije dopušten pristup ostalima.

Neće biti velikog raskola

Neki iz HDZ-a uvjereni su kako priča o tome da Šeks želi instalirati Kalmetu na čelno mjesto u HDZ-u nema previše temelja. Prema njima, Šeks ne namjerava, barem za sada, ići na rušenje Jadranke Kosor.

- Šeks povremeno voli demonstrirati svoju moć u stranci i nekim istupima to radi. Želi pokazati da je još važan i moćan. Ali u sadašnjoj situaciji ne bi išao na rušenje Kosorice, rekao nam je jedan visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a.

Na Kosoričinu mjestu navodno bi se rado našao i ministar zdravstva Darko Milinović. I njega podržava dobar dio HDZ-ovaca.

- On je ambiciozan, no sada sigurno neće ništa poduzimati. Ali, ako bi HDZ izgubio izbore, onda bi vjerojatno stupio na scenu - kaže isti izvor.

Uzme li se sve to u obzir uključujući i gospodarsku situaciju te skore izbore - do većeg raskola u HDZ-u zasigurno neće doći. No, sigurno je i da jedinstva u stranci - nema!

U ovom trenutku Kosor može računati na Čobankovića, Bačića, Hebranga, Šukera, Popijača, Kulušića, Jandrokovića, Fuček, Stiera, te šeficu Mladeži HDZ-a Martinu Banić. Ne podržavaju ju je, uz Šeksa, još Milinović, Kalmeta, Bebić i Selem, dok su neutralne pozicije zadržali ministrica Matulović-Dropulić, Biškupić te Jarnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:12