AFERA AMERIKA

Glasnogovornica Sabora jedina je ostala uz Bebića

Bebić je stranačke kolege razljutio mlakim odnosom prema SDP-ovcima koji su na sjednici Sabora napadali premijerku
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Priču o putovanju šefa Sabora Luke Bebića i njegove obitelji u Ameriku na račun bivšeg veleposlanika Nevena Jurice HDZ-ovci danas nisu htjeli komentirati. Glasnogovornik Kluba HDZ-a Frano Matušić bio je kratak - nemam komentara na to! Tako je tek glasnogovornica Sabora Marina Buntić Juričić novinarima prenijela Bebićevu poruku:

Crveni kartoni

- Nije točno da je troškove puta u Ameriku za mene i članove moje obitelji podmirio Neven Jurica. Kao potpredsjednik Sabora 2007. u Los Angeles sam putovao službeno i sve je podmirio Sabor, pa i putovanja unutar SAD-a. Moja kćerka Asja kao tajnica za iseljeništvo putovala je na račun HDZ-a, a supruga je svoje troškove platila sama - poručio je Bebić i dodao da ni on ni njegova obitelj nikada nisu bili u Clevelandu, što im se spočitava.

Nije čudno, međutim, što u HDZ-u šute o “slučaju Bebić”. Šef Sabora kojemu je dan prije na sjednici pljeskao SDP potrudio se dobro razljutiti svoje stranačke kolege. Bebiću su, naime, HDZ-ovci zamjerili što nije podijelio dovoljno opomena i crvenih kartona SDP-ovim zastupnicima, posebno Željku Jovanoviću, koji je rekao “kako je u smislu političke odgovornosti vrh HDZ-a kriminalna organizacija”.

Iako je Matušić, koji je zbog toga sazvao i konferenciju za novinare, rekao da nije ljut na Bebića, doznajemo da je jedan od rijetkih. Većinu HDZ-ovaca Bebićev je potez prilično razbjesnio. Štoviše, neki smatraju kako to smišljeno radi da bi što više isprovocirao premijerku Jadranku Kosor i vodeće HDZ-ovce s kojima je u sukobu još otkako je otišao bivši premijer i njegov prijatelj Ivo Sanader.

Jedan od prvih Bebićevih većih sukoba s premijerkom dogodio se dva mjeseca nakon Sanaderova odlaska na jednoj od sjednica Predsjedništva HDZ-a. Bebić je tada upadao u riječ Jadranki Kosor želeći nešto komentirati, na što mu je ona odbrusila: “Zašuti, nisam ti dala riječ!” Bebić joj je na to ljutito uzvratio: “A tko si ti da od tebe moram tražiti riječ?”

Sve zbog Sanadera

Nakon premijerkina odgovora i upita: “Ja sam šefica Vlade i HDZ-a, a ti?” Bebić je ljutito otišao. Nakon toga njihovi odnosi su se narušili da bi kulminirali u trenutku kada se Ivo Sanader neuspješno pokušao vratiti u politiku. Bebić je tada podržao Sanadera i do danas mu ostao vjeran. Premijerka mu to nikad nije oprostila, a on od tada često koristi priliku da potiho prkosi stranačkim kolegama.

Bebićev rat sa strankom:

1) Prvi okršaj s premijerkom - Na jednoj od sjednica Predsjedništva HDZ-a prije godinu dana, Bebić je upao u riječ premijerki zbog čega mu je ona odbrusila da ‘zašuti’. Nakon svađe koja je uslijedila, Bebić je ljutito napustio sjednicu

2) Pokušaj Sanaderova povratka - Bebić je podržao bivšeg šefa što mu nikad nije oprošteno. Jadranka Kosor nikad nije stekla povjerenje u njega, a u HDZ-u se uvriježilo mišljenje kako iza većine Bebićevih poteza stoji bivši premijer

3) Sukob u Saboru - Na zadnjoj sjednici Sabora, Bebić je naljutio HDZ-ovce jer je, po njihovu mišljenju, puštao zastupnicima SDP-a da napadaju HDZ i premijerku. Zamjerili su mu što se nije odlučnije ponio i SDP-ovcima podijelio opomene

4) Putovanje u Ameriku - Dan nakon incidenta u Saboru, procurile informacije o Bebićevu putu u Ameriku na račun bivšeg veleposlanika Nevena Jurice. Bebić je iznio svoju verziju priče, ali u HDZ-u njegov slučaj nitko nije htio komentirati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 06:57