ODALI POČAST

Jandroković: ‘Tuđman je bio državnik koji je svoju viziju pretočio u stvarnost‘

‘Slijedimo Tuđmanovu politiku. Pokušavamo i činimo to, dobiti širinu koju neki ne prepoznaju.‘
 Matija Djanjesic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je, govoreći o 100. obljetnici rođenja Franje Tuđmana, istaknuo kako je on bio državnik koji je svoju viziju pretočio u stvarnost, koji je okupio hrvatski narod i znao ga voditi.

image
Matija Djanjesic/Cropix

“Tuđman je bio povjesničar i državnik, koji je svoju viziju pretočio u stvarnost. Čovjek koji je cijeli svoj život posvetio borbi za suverenu i neovisnu Hrvatsku. Znao je kako voditi hrvatski narod, ljudi su to prepoznali i vjerovali su Tuđmanu”, poručio je Jandroković na Mirogoju, gdje je predvodio izaslanstvo Hrvatskog sabora koje je položilo vijence na grobu prvog hrvatskog predsjednika.

image

Dolazak na groblje.

Matija Djanjesic/Cropix

Tuđman je postavio temelje moderne Hrvatske, pa je važno upoznati mlade s njegovim likom i djelom. “Njegovo geslo da uvijek i ispred svega moramo misliti o interesima Hrvatske i hrvatskog naroda mora voditi i političare danas”, rekao je Jandroković.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Komentirajući dva obilježavanja Tuđmanove obljetnice, ustvrdio je da iza obilježavanja u Vukovaru stoje političke opcije koje nemaju veliki postotak potpore hrvatskih birača.

“Tuđman je utemeljitelj HDZ-a, od njega smo naučili da budemo široki u shvaćanju politike, da okupljamo i budemo uključivi, a ne isključivi kao pojedinci koji su se odlučili na ovakvu vrstu obilježavanja”, kazao je.

image
Matija Djanjesic/Cropix
image

Polaganje vijenca.

Matija Djanjesic/Cropix

Dodao je kako je zahtjev da se obilježavanje održi u sabornici odbijen jer ga je podnijela jedna komercijalna televizija, koja nikako ne ostvaruje pravo na korištenje tog prostora.

Današnji HDZ slijedi Tuđmanovu politiku. “Pokušavamo i činimo to, dobiti širinu koju neki ne prepoznaju”, poručio je.

Ništa od izmjena zakona o pobačaju, dijeli društvo

Jandroković je također komentirao jučerašnju raspravu u Hrvatskom saboru o SDP-ovu prijedlogu zakona o pobačaju poručivši da se u ovom mandatu najvjerojatnije neće ići u njegove izmjene.

image

Polaganje vijenca.

Matija Djanjesic/Cropix

“Ovo je vrlo zahtjevno i kompleksno vrijeme s obzirom na epidemiju i rat u Ukrajini. Moramo voditi računa o stabilnosti Hrvatske, ne ići s temama koje izazivaju nove podjele”, rekao je.

Smatra da su lijeve političke opcije "iskoristile osobnu tragediju i dramu trudnice Mirele Čavajde" kako bi progurale novi zakon o pobačaju, a SDP-ov prijedlog zakona je “nedorečen” pa sigurno neće proći u Saboru.

Objašnjavajući zašto Sabor još uvijek nije ispoštovao preporuku Ustavnog suda da se osuvremeni aktualni zakon o pobačaju, koji je donesen prije više od 40 godina, Jandroković kaže da je, kada se “stave na vagu” te preporuke i podjele koje bi rasprava izazvala u društvu, bolje ne napraviti ništa.

image

Polaganje vijenca.

Matija Djanjesic/Cropix

Osvrnuo se na Čavajdin slučaj, koji je jučer potaknuo prosvjede za osiguravanje dostupnosti zdravstvenih usluga ženama diljem Hrvatske, poručivši kako svi trebamo suspregnuti svoje političke reflekse i voditi računa o dobrobiti i patnji koju ta žena prolazi.

Ipak, kazao je, nije dobro temeljem tog primjera "izgraditi priču koja se pokušavala izgraditi u posljednjih par dana”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:16