PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković u Svetom Petru u Šumi: Sajam kobasica mi je važniji od Milanovićeva stava o Finskoj i Švedskoj

Na pitanje treba li u Ustav vratiti rečenicu da je "pravo na pobačaj ustavno pravo", Jandroković je ocijenio kako je to tema koja duboko dijeli hrvatsko društvo

Gordan Jandroković na sajmu ”S klobasicom u Europu”

 Facebook

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je u nedjelju međunarodni sajam "S klobasicom u Europu" ocijenivši ga važnim događajem koji okuplja domaće poduzetnike i gdje dolazi do izražaja sinergija države, općine i samih proizvođača.

Zamišljen kao događaj koji na poseban način promiče proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, sajam u Svetom Petru u Šumi primjer je kako treba koristiti prilike koje nam pruža Europska unija (EU) i dokaz da lokalna vlast može biti uspješan partner privatnom biznisu, kaže Jandroković.

"Istra je poznata po maslinovom ulju, vinu, ugostiteljstvu i turizmu, a sajam koji promovira suhomesnate proizvode predstavlja novi brend za Istru koja ionako u mnogočemu prednjači i može biti primjer ne samo ostalim regijama u Hrvatskoj nego i u Europi", istaknuo je Jandroković.

image

Gordan Jandroković na sajmu "S klobasicom u Europu"

Facebook

Predsjednik Sabora nije htio komentirati teze predsjednika Republike Zorana Milanovića o blokiranju ulaska Švedske i Finske u NATO poručivši kako je "na sajmu kobasica u Svetom Petru u Šumi, a to mu je važnije nego ono što govori Milanović o bilo kojoj temi".

Na pitanje treba li u Ustav vratiti rečenicu da je "pravo na pobačaj ustavno pravo", kako to planiraju predložiti oporbene stranke, Jandroković je ocijenio kako je to tema koja duboko dijeli hrvatsko društvo.

U ovom trenutku ne trebaju nam teme koje dijele društvo

"S obzirom na trenutnu situaciju, na veliku globalnu krizu, na rusku agresiju na Ukrajinu i ozbiljne najave svjetske recesije, ne trebaju nam teme koje dijele društvo, već trebamo raditi i djelovati na međusobnom uvažavanju, toleranciji i različitosti", kazao je.

Smatra kako tu raspravu treba privesti kraju jer "postoji zakon koji je u skladu s Ustavom i koji je, kada se uspoređuje s ostalim zemljama članicama EU-a negdje u sredini - ni preliberalan niti prerigidan".

Na toj temi u ovom trenutku nije mudro skupljati političke bodove, što neke opcije rade, poručio je Jandroković.

Komentirajući najave iz Slovenije da će uvjetovati ulazak Hrvatske u Schengen provedbom arbitražne odluke o granici, Jandroković je ustvrdio kako su Hrvatska i Slovenija toliko orijentirane jedna na drugu da "bilo kakvi prijepori ne bi bili korisni ni hrvatskoj niti slovenskoj strani".

"Zato se nadam da neće biti nikakvih uvjetovanja i teških riječi već da ćemo nastaviti u duhu dobrosusjedskih odnosa vodeći računa o zajedničkim interesima. Teško je vrijeme, treba imati prijatelje, saveznike i partnere, a ne otvarati teme koje nas dijele", poručio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 08:40